Bivši lider SDS-a
44

Šarović: Slijedi još jedna kriza, teška je prekompozicija Vijeća ministara BiH

D. Be.
Bivši predsjednik SDS-a i nekadašnji državni ministar Mirko Šarović izjavio je politička situacija u Bih u ozbiljnoj krizi kao i funkcionisanje Vijeća ministara.

Gostujući na Federalnoj televiziji Šarović je govorio o tehničkim izmjenama izbornog zakona, političkoj krizi, državnoj koaliciji, američkim sankcijama i drugim aktuelnim temama.

Državna koalicija

"Ja mislim da je u ozbiljnoj krizi i funkcionisanja Savjeta ministara u BiH. Očito je da nema tog nekog zajedničkog imenitelja, zaista je malo stvari oko kojih imaju saglasnost. I meni liči sve na to da je ova koalicija ili Savjet ministara sastavljen čisto radi podjele vlasti. Možda bi, čak, i bilo dobro da su dobri partneri, ali čini mi se da je toga jako malo. Dogovaraju se oko podjele funkcija i pozicija i nekoliko stvari koje su ih okupile, a to su ti neki prioriteti za pristupne pregovore. Očito da smo sve neke važnije stvari u zemlji ili na evropskom putu dobili sa batinom u ruci, malo je stvari koje smo dobili voljom partnera. Malo nam se posrećilo zbog ove geopolitičke situacije. Gazimo neočekivano uspješno, ali ne tolikom zaslugom članova na državnom nivou, nego jer je neko obilježio ovaj prostor da treba ući u EU. Prije pet ili deset godina perspektiva EU je zavisila isključivo od ispunjavanja uslova, danas se provlačimo. Ne mislim da je to loše, ali bi bilo bolje da smo mi zaslužni za to", kazao je.

Nametanje Izbornog zakona

''Možda prije toga da kažem da postoje partneri unutar BiH koji su opredijeljeni za ispunjavanje uslova i evropski put BiH, iskreno i ne trebam njihova imena pominjati, to je potpuno jasno. Ja ne mislim da je kriza nastala iz ovih razloga, odnosno radi Schmidta, ja mislim da je to dobar alibi da se to usmjeri u tom pravcu. Ja mislim da je isto loše da bilo koji zakon nameće visoki predstavnik i da ne trebamo očekivati ili priželjkivati tako nešto i mislim da je to na domaćim partnerima. Kriza postoji sve ovo vrijeme u BiH, posljednih nekoliko godina. Izmjene Izbornog zakona su bile u obavezi i preuzeli su tu obavezu da donesu domaći akteri. Sličan tekst je bio i 2021. godine, ali nisu prihvaćeni od HDZ-a i SNSD-a. Ako iskreno tako misle, da je Schmidt krvac, onda ako je dobar zakon i žele to, onda mogu i sada da u Parlament iziđu i ponude ga poslanicima. Mislim da bi to bila njihova pobjeda, ako to iskreno misle. Moje mišljenje je da je HDZ protiv nametanja i ovakvog teksta prije svega jer misle da tu trebaju biti izmejne izbora člana Predsjedništva. To prihvatanje je neprihvatljivo u RS-u. SNSD iskreno ne želi ove odrebe u ovom zakonu. Ne želi da rezultate imamo prvu izborno veče jer im ovakav trenutni zakon odgovara. Ja ne vjerujem da će se ovi izbori održati po tom zakonu. Na stranu šta mi mislili o tom zakonu, reagovat će Schmidt pa će poslije reagovati sudovi. Pa ćemo onda poslije imati dalje produbljavanje krize i neke posljedice na koje smo već naučili. Ja, čak, opoziciji u RS-u savjetujem da bi se raskrinkala ta fama oko paketa integriteta, da tekst zakona takozvanog paketa o kojem govorimo, uputi ona u parlamentarnu proceduru. I da kažu da se ne slažu da to donosi visoki predstvanik, hoćemo mi da usvojimo taj paket integriteta i ako hoće SNSD da se priključi i da na kraju pobijedimo Schmidta'', rekao je.

Nova uspostava vlasti

"Ja bih rekao da je vast u RS-u i taj način upravljanja i vladanja proizvodnja krize. Ako stalno proizvodite krizu ili tenziju, svaka dva-tri mjeseca, vi ostajete na vlasti. Ne treba da se zanemari činjenica da je, htjeli ili ne, Milorad Dodik ključna ličnost, on je u svakom procesu. On to radi maestralno vješto, on je taj kralj krize u BiH, ako mogu to tako da kažem. Za bilo šta u ovoj zemlji on je glavni i to mu dobro ide. Svi su pristali da on upravlja u krizama. Mislim da je njegov cilj da to sve duže traje. Desit će se još jedna kriza. Mislim da je teška prekompozicija Savjeta ministara. Neko je dao Dodiku batinu u ruke, a ko ima batinu u rukama on je upravu. Ja sam upozoravao i rekao da će partneri davanjem kontrolnog paketa bilo kome, to je samoubisto, to je stvar gdje vi sve nas dovodite kao taoce jedne političke opcije koja može da se ponaša kako hoće. Sa kontrolnim paketom Dodik upravlja cijelim procesom. Ovoj zemlji treba alternativa i Federaciji i Repubilici Srpskoj. Onda je stvar izgubljena za mnoge procese. Ja mislim da će se u ovom trenutku iskoristiti svi centri moći da se onemogući koalicija HDZ, SNSD i SDA. Bez obzira koliko simpatisali neke od partnera tih stranaka. Mislim da je veća mogućnost, ako je uopće ima, da se SNSD izbaci iz vlasti. Ima mnogo razloga za tako nešto. Mislim da oni koji su ušli u koaliciju sa SNSD-om sada Boga mole kako da iziđu iz te koalicije", kazao je.

Američke sankcije

"U nekom ranijem periodu bilo je i smijanja na te sankcije, danas to nije situacija. Nažalost, te sankcije pogađaju građane RS-a. Nema mogućnosti zaduživanja i kreditiranja. U posljednje vrijeme one idu na pojedince. Mislim da su ozbiljne stvari na sceni, loše je što sankcije takve stvari rješavaju. Nisam od onih koji bi podržao sankcije. Ostaci tih sankcija i danas se vide. SDS mora da smogne snage i naći način kako će učestovavti. Nema zabranu za političko djelovanje, ali ima problem sa finansijama. Mora se naći odgovarajuće rješenje. Mislim da moraju dosta da rade i tragaju za rješenjem. Ne mogu sankcije da blokiraju osnovna ljudska prava. Rješenje ostoji, ali potrebno je dosta truda oko toga", zaključio je.

Opozicija u RS-u

"Ja mislim da opozicija treba nastupiti zajedno na izborima. U najmanju ruku treba da idu zajedno i pokušaju da učine ključni korak i na lokalnim izborima. Ja navijam na takvo nešto, a da li će se to desiti idjet ćemo. Mislim da opozicije ima, no, vrlo je teško baviti se opozicionim radom u RS-u. Mnogo je razloga za to. Postoje birači koji bi željeli alternativu, ljudi koji ne vjeruju u šarene laži. Mislim da je smisao da dobro živimo, a ako dobro živimo, onda ne možemo da prihvatimo politike koje nas vode negdje u neku izolaciju i propast. U siromaštvu pobjeđuje Milorad Dodik. Što je čovjek siromašniji sa njim se bolje manipuliše. U RS-u svaki čovjek treba da živi bolje, a kad živi bolje onda ga niko ne može navratiti na loše stvari. On upravlja strahovima ljudi, on ih straši scenarijima i predstavlja se kao nacionalni heroj. Ima prijatelja koji imaju slične ciljeve. Nema tih prijatelja za onu politiku koju propagira Milorad Dodik, suviše je to malo za ono što on želi i nameće", kazao je.