BiH
3

Sarajevsko naselje "Saraj-Polje" dobilo novu javnu rasvjetu

Klix.ba
Na Dan nezavisnosti BiH, koji Mjesna zajednica "Saraj-Polje" obilježava i kao Dan mjesne zajednice, stanovnici ovog novogradskog naselja dobili su novu javnu rasvjetu.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, zajedno sa saradnicima Hamdijom Dizdarom, Ahmetom Zećom i Fahrudinom Kazazićem, te ministrom privrede Kantona Sarajevo Muharemom Šabićem i stanovnicima Saraj-Polja, sinoć su svečano pustili u rad obnovljenu javnu rasvjetu na Teheranskom trgu i ulici Senada Mandića Dende.

U vrijeme izgradnje naselja u ovoj ulici postavljena su rasvjetna tijela visine četiri metra i zasađeno je zelenilo. Međutim, obzirom da je zelenilo izraslo i prekrilo rasvjetna tijela, samim tim ona više nisu mogla dati pravi efekat, tako da je naselje bilo slabo osvijetljeno.

Zbog toga su, ističe predsjednik Savjeta MZ „Saraj Polje“ Abid Izmirlić građani ovog naselja već dugi niz godina podnosili zahtjeve za rješavanje tog problema. Prema njegovim riječima, ulice su bile mračne zbog čega je bio otežan život stanovnika Saraj-Polja.

"Pljačke, krađe i sve ostalo, što nam se do sada dešavalo na Saraj-Polju, nadam se da će biti smanjeno u znatnoj mjeri. Ovo je veliki projekat i zahvalni smo Općini Novi Grad što je postavljanjem javne rasvjete riješila problem stanovnika ovog naselja", kazao je Izmirlić.

Načelnik Efendić je istakao da se prošle godine krenulo u projekat zamjene kompletne rasvjete u ovom dijelu općine.

"Prvo smo uradili ulicu Hasana Sućeske, a ove godine Teheranski trg i ulicu Senada Mandića Dende. Ovaj projekat radili smo kombinovano sa osvjetljavanjem Centra 'Safet Zajko', gdje su prenesena sva rasvjetna tijela, koja su bila visine od tri do četiri metra. Sada smo postavili rasvjetna tijela visine šest metara, sa štednim sijalicama, koje troše znatno manje eklektične energije, a efekat je puno bolji“, kazao je Efendić.

Predsjednik penzionera Novog Grada i stanovnik Saraj-Polja, Kemal Berberović, nije krio zadovoljstvo:

"Mi smo bili u mraku, tami, a samim tim i opasnosti, pogotovo u večernjim satima, a u zimskom periodu dešavalo se i puno povreda zbog nepreglednosti, te su stanovnici ovog naselja bili prinuđeni da u stanove uđu već u 18 sati. Sada je ovo nešto sasvim drugo. Hvala Općini Novi Grad, u ime penzionera koji ovdje žive, i svima koji su se angažovali da nam riješe problem javne rasvjete“, rekao je Berberović.

Za ovaj projekat iz budžeta Općine je izdvojeno oko 100.000 KM.