U planu je sanacija
160

Dom zdravlja Saraj-Polje više liči na napuštenu zgradu nego na zdrastvenu ustanovu

I. M.
Organizaciona jedinica Saraj Polje (Foto: Čitatelj)
Organizaciona jedinica Saraj Polje
Dom zdravlja Saraj-Polje već duže vrijeme je išaran grafitima zbog čega više liči na napuštenu zgradu nego na zdravstvenu ustanovu.

Loše stanje zgrade Doma zdravlja izaziva nezadovoljstvo građana koji se pitaju da li je ovo normalno stanje jedne zdravstvene ustanove.

Iz JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo su za Klix.ba poručili da je u planu utopljavanje zgrade Organizacione jedinice Saraj-Polje. Ovim projektom će biti obuhvaćena i zamjena kompletne fasadne stolarije i utopljavanje objekta. Samom tom sanacijom, postojeći grafiti će biti uklonjeni.

Prema informacijama koje su dijelili građani, grafiti su pokušavale očistiti i higijeničarke uposlene u OJ Saraj Polje, a iz JU Dom zdravlja su kazali da ova ustanova nema zaštitarsku službu koja bi djelovala u trenutku kada se pojavi neko ko želi da narušava izgled zgrade, a radnice na održavanju higijene objekta nisu zadužene za brisanje grafita jer to nije u opisu njihovog posla, a svakako je nemoguće to izvesti bilo kakvim sredstvima za čišćenje.

"Prilikom sanacije, zidovi obojeni jarkim, masnim bojama čak prije nanošenja završne boje fasade, zahtijevaju tzv. impregnaciju jer bi zbog jačine spektar boja 'izbijao' ispod bilo koje nanesene završne fasadne boje", poručili su.

Također su iz Doma zdravlja KS naglasili da se nadaju da će po završetku radova i građani pokazati društvenu odgovornost, da bi grafiti ostali ulična umjetnost, a ne vandalizam i pronaći dozvoljena, odgovarajuća mjesta za umjetnički izražaj.

Utopljavanje zgrade OJ Saraj-Polje je predviđeno projektom koji provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja "Energetska efikasnost u KS". Projektom su planirani radovi povećanja energijske efikasnosti na vanjskoj ovojnici objekta, a što podrazumijeva zamjenu dotrajalih otvora (prozora i vrata), termoizolaciju fasade, prateće pripremne, molersko-zidarske, limarske i gromobranske radove.

Pripreme su u toku, a početak radova se očekuje u toku 2024. godine. Precizniji datum još uvijek nije poznat, a o tome će javnost pravovremeno obavijestiti JU Dom zdravlja KS.