BiH
23

Sarajevo: Vlasti uoči grijne sezone najavljuju strožiju kontrolu korištenja uglja

Klix.ba
S obzirom na to da se približava grijna sezona, kada se usljed rada velikog broja kotlovnica ali i drugih faktora očekuje zagađenje zraka, danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (urbanističko-ekološke, prometne, tržišne, komunalne inspekcije) te inspekcije zaštite od požara koja djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Tema sastanka je bila primjena nove Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka koju je donijela Skupština KS u junu ove godine a kojom su proširene ovlasti inspektorima u ovoj oblasti.

Nova odluka između ostalog propisuje da u Kantonu Sarajevo nije dozvoljena prodaja i upotreba uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad jedan posto i toplotnu moć nižu od 12000 kJ/kg. Također je zabranjeno skladištenje i upotreba čvrstih goriva koja se koriste za produkciju toplotne energije ukoliko nisu zaštićena od atmosferskih uticaja, kako za privatne i poslovne subjekte tako i za distributere. Nadzor i kontrolu nad prodajom i skladištenjem ugljeva vršit će tržišni inspektori. Također, prevoz uglja mogu vršiti samo ovlašteni prevoznici koji imaju dokaz o kvaliteti uglja, a kontrolu prevoza će vršiti saobraćajna policija ili prometna inspekcija. Svi subjekti moraju posjedovati i predočiti inspektorima dokaz da ugalj zadovoljava propisane standarde, izdat od ovlaštene akreditovane laboratorije za analizu uglja.

"Sastanak je organiziralo Minsitarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS s ciljem osiguranja pojačanog preventivnog nadzora i djelovanja inspekcijskih organa pred nastupajuću grijnu sezonu kao i sprečavanja negativnih uticaja upotrebe energenata za zagrijavanje na kvalitet zraka", istakla je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša ovom ministarstvu.

Pojasnila je da nova odluka propisuje i to da samo akreditovane laboratorije, koje posjeduju standard 17025, mogu vršiti mjerenje emisija iz ložišta, te da će samo rezultate tih laboratorija nadležno ministarstvo priznavati u okviru dokazivanja rada određenog pogona za sagorjevanje. Ovom prilikom je skrenula pažnju i na obavezno čišćenje dimnih instalacija prije početka sezone grijanja, a za što su odgovorni vlasnici odnosno korisnici kotlovnica, a intenzivan nadzor su dužni provoditi pripadnici protivpožarne inspekcije MUP-a KS.

Na sastanku je potencirana i potreba provjere aktivnih gradilišta u cilju smanjenja emisija prašine, a s obzirom na problem čvrstih čestica u zraku (PM10) koji je evidentan na području Kantona Sarajevo. Također se zahtijeva od javnih komunalnih preduzeća da unaprijede stanje komunalne čistoće, pranjem i čišćenjem ulica radi smanjenja koncentracija prašine u zraku.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir kazao je da je ovaj sastanak organiziran pravovremeno i istakao da će inspekcija svim raspoloživim kapacitetima intenzivirati nadzore i ispunjavati obaveze propisane ovom Odlukom.

Jedan od zaključaka sastanka je i da se zatraži od Federalnog minsitarstva okoliša i turizma i Federalne okolišne inspekcije da upozoravaju velike zagađivače zraka koji su njihovoj nadležnosti, te je istaknuto da su prema članu 34. Odluke dužni dostavljati izvještaje o mjerenju emisija i polutanata u zrak resornom kantonalnom ministarstvu i kantonalnoj inspekciji, kao i primjenjivati mjere propisane Planom interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka.