BiH
41

Sarajevo: Na platou Bosanske tržnice sutra se održava ćetenijada

Klix.ba
Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji, u subotu 21. marta 2015. godine, održat će se ćetenijada. Riječ je o takmičenju u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice, koje organizira Udruženje građana "4T“ Tarevci - Modriča uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo.

Na platou Bosanske tržnice, na Trgu djece Dobrinje bb, istovremeno će se praviti više ćetenija. Posjetioci koji žele, moći će se prilključiti takmičarskim ekipama i učestvovati u pravljenju ćetenije. Pripreme mogu obaviti kod kuće i doći da zajedno na platou naprave svoju ćeteniju.

Manifestacija, čiji je cilj da se naši tradicionalni običaji otrgnu od zaborava, održat će se uz prigodan kulturno-umjetnički program. Ćetenija, koja se pravi od šećera, vode, brašna i limuna ranije je bila glavna zanimacija djevojaka i momaka, a ovaj običaj danas je u najvećoj mjeri zaboravljen. Da bi se ćetenija napravila, potrebno je provesti niz obreda, pa je i sam čin pravljenja ćetenije veoma zanimljiv. Za pobjedničke ekipe obezbijeđene su diplome i nagrade.

"Pozivamo građane da prisustvuju ovoj manifestaciji, kao i one koji žele da učestvuju u pravljenju ćetenije da nam se pridruže u subotu u 17 sati na platou Bosanske tržnice na Dobrinji, kod slastičarne KUP. Svi zainteresirani za takmičenje mogu se prijaviti do 20. marta 2015. godine, do 16 sati, putem telefona broja 033/291-184", saopšteno je iz Općine Novi Grad.