Starinski desert
59

Jeste li ikada probali ćeteniju? Tradicionalna poslastica koja se danas sve rjeđe priprema

N. C.
Tradicionalna bosanska kuhinja sačinjena je od jela koja zahtijevaju dug i mukotrpan proces pripreme. Takva je i ćetenija, tradicionalna poslastica, koja se danas sve rjeđe pravi.

Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija je zaista jedno specifično jelo, koje se priprema uglavnom u zimskom periodu. U davna vremena žene i muškarci bi se okupljali na sijelima u večernjim satim i družili se satima uz pripremu ćetenije.

Potrebni sastojci:

  • jedan kg šećera

  • jedan kg brašna

  • limun

  • voda

  • malo ulja

Prvo je potrebno ispeći brašno bez ulja na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju te ga ostaviti da se dobro ohladi.

Za to vrijeme u posudu stavite pomiješajte šećer, vodu i malo limunovog soka te sve staviti na šporet da dobijete karameliziranu smjesu, a potom je ostavite da se dobro ohladi.

Potom rukama napravite krug koji ćete presavijati u obliku broja osam, postupak ponavljate sve dok masa ne dobije bijelu boju, te od te mase napravite obruč. Ovaj postupak potrebno je da rade dvije osobe.

Pošto je ćetenija slastica koja zahtjeva da na njoj radi više osoba za naredni postupak potrebno je šest do sedam osoba kako bi obruč posipale i stiskale na siniji i radnju ponavljale više puta. Ovaj postupak se ponavlja sve dok ćetenija ne bude u končanom stanju.

Izumiranjem tzv. sijela ćetenija je polako otišla u zaborav, a danas se je ugavnom spremaju udruženja žena na svoji druženjima.