Tradicionalna slastica
69

Ćetenija je nekad bila nezaobilazna na bosanskoj trpezi: Znate li kako se priprema

N. C.
Ćetenija je stara bosanska slastica te iziskuje dug i mukotrpan proces pripreme.

Ovaj tradicionalni bosanski desert se pravi od šećera, brašna i limuna. Sastojci su jednostavni, ali proces izrade ćetenije nije. Naime, potrebno je šest ruku kako bi preko prženog bašna ispekli šećer pretvarajući ga u smjesu koja izgleda poput vune.

Ćetenija se priprema zimi kako bise prženi šećer, koji se iznese vani, ohladio i zgusnuo. Nekada se ova poslastica prirpemala na sjelima uz pjesme, a mladići bi zajedno s djevojkama pazili na šećer koji se hladi.

Izumiranjem tzv. sijela ćetenija je polako otišla u zaborav, a danas je ugavnom spremaju udruženja žena na svoji druženjima.

Čuvajte tradiciju i pripremite ove zime ukusnu poslasticu koja će vam vratiti sjećanja na stara vremena. U nastavku vam donosimo pripremu i proces pravljenja ćetenije.

Potrebni sastojci:

  • jedan kg šećera
  • jedan kg brašna

  • limun

  • voda

  • malo ulja

Prvo je potrebno ispeći brašno bez ulja na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju te ga ostaviti da se dobro ohladi.

Za to vrijeme u posudu stavite pomiješajte šećer, vodu i malo limunovog soka te sve staviti na šporet da dobijete karameliziranu smjesu, a potom je ostavite da se dobro ohladi.

Potom rukama napravite krug koji ćete presavijati u obliku broja osam, postupak ponavljate sve dok masa ne dobije bijelu boju, te od te mase napravite obruč. Ovaj postupak potrebno je da rade dvije osobe.

Pošto je ćetenija slastica koja zahtjeva da na njoj radi više osoba za naredni postupak potrebno je šest do sedam osoba kako bi obruč posipale i stiskale na siniji i radnju ponavljale više puta. Ovaj postupak se ponavlja sve dok ćetenija ne bude u končanom stanju.