BiH
0

Sanader rektoru Yalea poklonio reprint jedne od najvažnijih knjiga srednjevjekovne Bosne

FENA
Prilikom nedavne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednik Vlade Rrepublike Hrvatske Ivo Sanader poklonio je rektoru Univerziteta Yale vrijedno umjetničko djelo koje pripada bosanskohercegovačkoj kulturnoj baštini.

Kako je danas za Fenu izjavio arheolog i historičar starog vijeka sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Enver Imamović, povodom svečane večere koju je priredio rektor za učesnike seminara o euroatlantskim integracijama i jugoistočnoj Evropi, Sanader je za ovu priliku pripremio vrijedan poklon domaćinu - izabrao je knjigu, znameniti Hrvojev misal, vjersku knjigu iz 1404. godine, pisanu glagoljicom.

Riječ je o skupocjenom reprintu, a original se nalazi u Carigradskom saraju.

Ova vrijedna knjiga napisana je 1403./4. godine po narudžbi poznatog bosanskog feudalca Hrvoja Vukčića, koji je jedno vrijeme bio i namjesnik Dalmacije te gospodar Splita, naveo je prof. Imamović.

Zbog brojnih živopisnih iluminacija i specifičnog pisma (ustavna glagoljica), ide u red najvrijednih književnih spomenika srednjovjekovne Bosne.

  • Činjenica da se premijer druge države odlučio za ovo djelo da ga uruči kao poklon američkom domaćinu, jasno govori da ljepota i vrijednog umjetničkog djela ima univerzalne vrijednosti i smatra se općom svjetskom kulturnom baštinom. Mi možemo biti ponosni i zahvalni dr Sanaderu da i on, sa svoje strane, promovira bosanskohercegovačko kulurno-umjetničko blago, izjavio je prof. Imamović.