Hvalila Plenkovića
75

Von der Leyen poručila iz Splita: Bosna i Hercegovina će biti unutar EU

B. H.
Foto: HDZ
Foto: HDZ
Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja EPP-a za tu dužnost na sljedećim evropskim izborima Ursula von de Leyen govorila je danas na predizbornom skupu HDZ-a u Splitu.

"U idućem mandatu Evropska komisija će imati komesara za odbranu jer Evropa mora biti sposobna da na nju niko ne digne ruku", istaknula je Ursula von der Leyen na predizbornom skupu HDZ-a i EPP-a kojim je i službeno započela kampanja Evropske narodne stranke za izbore za Evropski parlament.

Dodala je kako kako Rusija želi "rastrgati Evropu izvana i iznutra je posvađati", ali to joj neće uspjeti "jer ćemo izgraditi snažnu Evropu". Dodala je i da Europa podržava Ukrajinu, te da Ukrajina može računati na Evropu.

Po njenim riječima, veoma je važno i proširenje EU na Zapadni Balkan, pri čemu je posebno istaknula Bosnu i Hercegovinu.

"BiH će biti unutar EU", poručila je von der Leyen.

Za status kandidata za članstvo u EU po riječima predsjednice EU komisije, najviše je pridonio Andrej Plenković, "i budućnost te zemlje je evropska", naglasila je.

"Zauzmimo se za Evropu. Hvala vam", završila je obraćajući se na jeziku domaćina.

Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je također govorio o Bosni i Hercegovini.

Foto: HDZ
Foto: HDZ

"Što se tiče BiH zauzimat ćemo se za ravnopravnost Hrvata u toj zemlji", poručio je Plenković.

Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH je također održao govor gdje se zahvalio se premijeru Plenkoviću na njegovoj podršci Hrvatima u BiH.

Naveo je da njegova stranka provodi politiku privlačenja Bosne i Hercegovine na jedini ispravan, evropski put.

"Bez pomoći sestrinske stranke, za koju glasa većina Hrvata iz BiH, borba za kolektivna prava bosanskohercegovačkih Hrvata bila bi mnogo teža", kazao je Čović.