Vrhovni sud FBiH
117

Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin nad Srbima na Kazanima

M. G.
Samir Bejtić/Kazani (Foto: Klix.ba)
Samir Bejtić/Kazani (Foto: Klix.ba)
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH potvrdilo je presudu u krivičnom predmetu protiv optuženog Samira Bejtića zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Radi se o optužnici koja je Bejtića teretila za ratni zločin protiv srpskog stanovništva na Kazanima, gdje se navodi da je Bejtić, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH, 1993. godine s grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom učestvovao u ubistvu Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, kao i da je 25. decembra 1992. ubio Zorana Vučurevića na Kazanima.

Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 3. novembra 2021. godine, Bejtić je oslobođen ovih optužbi.

Protiv ove presude Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbu, a Vrhovni sud FBiH odbacio je žalbu kao neosnovanu, te potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Odbijanjem žalbe kantonalne tužiteljice iz Sarajeva u krivičnom predmetu protiv optuženog S.B. zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ, apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH je u sjednici vijeća donijelo presudu kojom je potvrdilo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu broj 09 0 K 011182 19 K 3 od 03.11.2021. godine kojom je optuženi oslobođen od optužbe da je u vrijeme, mjesto i na način opisan u tački 1. izreke citirane presude učinio navedeno krivično djelo", stoji u obrazloženju objavljenom na internet stranici Vrhovnog suda FBiH.