Pravosnažna presuda
0

Tuzlanki koja je udavila sestru smanjena kazna: Umjesto 20 u zatvoru će provesti 14 godina

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: F. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: F. K./Klix.ba)
Jasna Mrkonjić iz Tuzle pravosnažno je osuđena na 14 godina zatvora, zbog ubistva sestre koju je 2021. godine udavila. Ona je prvobitno osuđena na 20, a Vrhovni sud FBiH tu kaznu je smanjio na 14 godina zatvora.

Naime, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a žalbu odbrane optužene djelimično uvažio pa je presudu Kantonalnog suda u Tuzli preinačio u odluci o kazni.

Shodno tome, Mrkonjić je umjesto 20, izrečena kazna zatvora od 14 godina i ovakva presuda je pravosnažna.

Inače, Mrkonjić je optužena da je u julu 2021. godine u tuzlanskom prigradskom naselju Dobrnja došla do kuće u kojoj živi njena sestra jer ju je prethodno nazvao sestrić i javio da je žena veoma uznemirena i da se ne osjeća dobro.

"Nakon što je članovima porodice rekla da je ona tu i da će je spasiti, da nije potrebna hitna pomoć i da izađu iz kuće, sestri je sjela na stomak, rukama zatvarala usta i pritiskala vrat. Tako je kod oštećene došlo do gušenja usljed zatvaranja disajnih puteva i dotoka krvi i kiseonika u mozak što je izazvalo njenu smrt", navedeno je u optužnici Tužilaštva TK.

Njoj je presuda Kantonalnog suda u Tuzli izrečena koncem septembra 2022. godine.