BiH
17

Salkić: Visoki predstavnik i Ustavni sud trebaju spriječiti referendum u RS-u

SRNA
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da, kako je rekao, radi svoj posao i spriječi održavanje referenduma u Republici Srpskoj, kao i Ustavni sud BiH da izrekne privremenu mjeru o zabrani održavanja referenduma.

Salkić je rekao novinarima u Srebrenici da su to zaključci sa današnjeg sastanka kome je prisustvovalo oko 200 izabranih bošnjačkih zvaničnika sa lokalnog, republičkog i nivoa BiH, kao i predstavnika brojnih bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata.

On je dodao da će se Bošnjaci u Republici Srpskoj boriti i izboriti za svoja prava i da, kako kaže, neće saginjati glavu.

Salkić tvrdi da Bošnjaci imaju mnogo bezbjednosnih, institucionalnih i drugih problema, te da odlučno odbacuju odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Danu Republike i pozivaju da se ona poništi.

On je mišljenja da će nakon referenduma o Danu Republike uslijediti drugi referendumi o raznim pitanjima.

"Za nas je odluka Ustavnog suda jedina koju su svi dužni da poštuju i pozivam Bošnjake da ne učestvuju na referendumu jer on vodi u destabilizaciju", kaže Salkić, sugerišući da "treba odrediti neki drugi datum koji bi se obilježavao kao Dan Republike, jer Bošnjaci nikada neće prihvatiti da to bude 9. januar".

Prema njegovom mišljenju, Ustav Republike Srpske ne omogućava jednaka prava Bošnjacima, te da ga s toga treba mijenjati.

Sastanku izabranih bošnjačkih predstavnika u organe vlasti nije prisustvovao načelnik srebreničke Opštine Ćamil Duraković, kao ni predsjednik lokalnog SDP-a BiH Hakija Meholjić.

Veći broj učesnika izašao je znatno prije završetka sastanka, kojem nije bilo dozvoljeno prisustvo novinara.