BiH
0

Salkić: Skupština RS-a ne treba da razmatra situaciju o Kosovu

FENA
Šef poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić smatra da Narodna skupština RS-a ne treba da zakazuje posebnu sjednicu u vezi s Kosovom jer je to pitanje susjedne države.

"To pitanje treba da se razmatra na potezu Brisel-Priština-Beograd i da sva pitanja treba tu da se rješavaju", kazao je Salkić navodeći da je BiH po Dejtonskom sporazumu suverena država na cijelom svom prostoru i bilo kakva priča oko izdvajanja RS-a je neprihvatljiva i "ne može dobiti podršku nikoga normalnog u svijetu".

Naglasio je da Narodna skupština RS-a nema potrebu da se bavi pitanjem Kosova, jer je vanjska politika na nivou Predsjedništva BiH i ništa se ne može desiti bez zajedničkog stava svih predstavnika.

Salkić je još dodao i da eventualno i priznavanje Kosova treba da bude odraz jedinstvenog stava BiH, svih naroda i građana koji u njoj žive i da na tom pitanju ne treba praviti bilo kakvu politizaciju.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je danas trebalo da se održi nastavak redovne sjednice entitetskog parlamenta i tako to tijelo nastavi svoje aktivnosti onako kako je to ranije dogovoreno.