"Užasnuti prekrajanjem historije"
2

SABNOR osudio rušenje spomenika NOV-a u Bileći

FENA
Bileća
Bileća
Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNORBiH) osudio je danas rušenje spomenika Narodnooslobodilačkoj vojsci (NOV) u Bileći i pokušaj prekrajanja istorije u tom bh. gradu

"Vijest da je u Bileći porušen spomenik posvećen jedinicama Narodnooslobodilačke vojske izazvala je nelagodu i nezadovoljstvo. Još više je zbunjujuća i iritirajuća vijest da se na mjestu spomenika podignutog u čast i sjećanje na herojske borce - antifašiste, na istom mjestu podiže spomenik kvislinzima, slugama i saborcima italijansko-njemačkih fašista, četnicima ratnog zločinca Draže Mihailovića", navodi se u saopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, borci NOR-a koji žive u Sarajevu, a posebno pripadnici hercegovačkih partizanskih jedinica, užasnuti su pokušajem prekrajanja istorije u Bileći, mjestu koje je po broju narodnih heroja bilo među vodećim u Jugoslaviji.

Četnici bilećkog sreza, jedine borbe koje su vodili bile su borbe protiv partizana - atifašista. Zauzvrat dobijali su oružje i municiju i kazane kod Talijana, navodi se.

"Vi ne morate voljeti one koji su se borili protiv fašističke Njemačke i Italije, a na strani savezničke Rusije, SAD-a i Engleske, ali nemate pavo na prekrajanje istorije i da od zločinaca pravite heroje, poručuju antifašisti BiH, uz podsjećanje da je mjesto Titovih partizana ušlo u istoriju Drugog svjetskog rata kao savezničke antifašističke vojske, bez obzira na to šta o tome mislili nacionalisti.

Savez antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevo izražava svoje duboko neslaganje s projektom nipodoštavanja antifašističke borbe bilećkih partizana i veličanja izdajnika i fašističkih slugu - Dražinih četnika, kao i s izgradnjom spomen-obilježja njima u spomen", stoji u saopćenju.