Sporan Izborni zakon
0

RS: Bošnjaci traže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

SRNA
Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) odlučio je danas da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS.

Predsjednik Kluba Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je tim zakonom predviđeno prekrajanje izbornih jedinica, tako da "u određenim područjima ne bi više bilo bošnjačkih predstavnika, prije svega u Posavini i Podrinju, kao i u prijedorskoj regiji".

On kaže da je izmjenama Izbornog zakona RS predviđen "nerealan sastav nacionalne strukture" u Republičkoj izbornoj komisiji /RIK/, gdje je predviđeno da od sedam članova Komisije najmanje po jedan treba da bude iz konstitutivnih naroda. 

"Izborni zakon BiH propisuje da su među sedam članova RIK-a svi narodi proporcionalno zastupljeni, što je sigurno više od jedan", rekao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka, kaže Hadžiomerović, na osnovu svega iznesenog smatra da je povrijeđen vitalni nacionalnih interes bošnjačkog naroda utvrđen članom 70 Ustava RS.

"Ističemo da se u posljednjim odredbama osporenog zakona ponavljaju odredbe Izbornog zakona BiH, odnosno prepisuju iste, kao i odredbe Ustava RS", rekao je Hadžiomerović.

On smatra da se ovim pokušavaju preuzeti i nadležnosti Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, odnosno derogirati Izborni zakon BiH, kao i Aneks 3. Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je regulisao pitanje izbornog sistema u BiH.
"Klub Bošnjaka zatražiće da se u rješavanje ovog problema uključe CIK BiH i OHR", rekao je Hadžiomerović.

Narodna skupština RS usvojila je	29. novembra Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS.