Vizna liberalizacija
0

Rok 1. jula (ne)će biti ispoštovan?

SRNA
Šansa da se šengenske vize za građane BiH ukinu 1. jula zavise od roka kad će Evropska komisija predati svoj Prijedlog za izmjenu odredbe o vizama, a da bi taj rok bio ispoštovan Komisija bi trebalo da svoj dio posla obavi u prvoj sedmici maja - javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Prema jednom diplomati iz zemlje članice EU, koji je upoznat o ovom dosijeu, početak maja kao rok je pod znakom pitanja zato što iz svih zemalja ne stižu odgovori u isto vrijeme. Nije riječ toliko o političkim razlozima, nego prosto o tome da procedura razmjene mišljenja "traje koliko traje".

U ovom trenutku zemlje članice EU  imaju izvještaj ekspertskih komisija koje su bile u BiH i sada su fazi razmjene mišljenja. Zemlje postavljaju dodatna pitanja,  a eksperti odgovaraju.

"To što je određeno pitanje jednoj zemlji veliki prioritet, ne znači da tako misle i svi činovnici koji se bave Balkanom u raznim zemljama članicama i u Evropskoj komisiji. Oni imaju svoj raspored poslova, svoje slobodno vrijeme i svoje sindikate", rekao je ovaj iskusni diplomata.

Tome treba dodati i da Evropska komisija koristi dugačke vaskršnje, odnosno proljetne praznike, kad aktivnosti gotovo zamru. Školski praznici u Briselu traju do dvije sedmice i činovnici Komisije  obično uzimaju u to vrijeme slobodne dane.

Ti razlozi nisu politički, ali su vrlo realni, i bez obzira na to što su komesari Sesilija  Malstrom i Štefan File raspoloženi za ubrzanje, veliko je pitanje da li to mogu provesti.

"Vize će svakako biti ukinute prije izbora,  ali kada će to biti -  teško je reći. Još ima šansi za ubrzanje procedure, iako u posljednje vrijeme čujemo da bi rok za podnošenje Prijedloga za izmjenu uredbe bio krajem maja", rekla  je Srni slovenački socijalista Tanja Fajon.
Procjena eksperata biće data na razmatranje Savjetu ministara i parlamentu kada završi faza konsultacija, odnosno pitanja i odgovora  krajem aprila, a to znači da je krajnji prijedlog Evropske komisije krajem maja.

"Međutim, mi i dalje vršimo pritisak da se procedura ubrza", rekla je Fajonova, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za vize.

Ona je dodala  da je u slučaju Srbije i Crne Gore vremenski razmak između nakon podnošenja izvještaja eskperata i krajnjeg prijedloga Evropske komisije o ukidanju viza trajao šest do osam sedmica. Prema njenom mišljenju, dolasci građana sa juga Srbije i Makedonije koji su tražili vize nisu posebno negativno uticali. 

"Dolasci su se osjetno smanjili, a Srbija i Makedonija su odmah reagovale", objašnjava Tanja Fajon.

Bosanskohercegovačka diplomatija i njoj sklone zemlje i dalje vrše pritisak na Komisiju, tražeći da se ne odugovlači sa procedurom.