BiH
0

Roditelji iz Konjević Polja se pakuju i napuštaju Sarajevo: Odlazak nije kraj borbe

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja nakon skoro tromjesečnog boravka u šatorskom naselju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), jutros su se počeli pakovati i napuštati Sarajevo.

"Počelo je demontiranje opreme, pakujemo se. Ostaje da vratimo ovim ljudima koji su nam pomagali sve vrijeme stvari koje smo zadužili", potvrdio je jedan od roditelja, Muhizin Omerović. 

Međutim, odlazak iz Sarajeva i okončanje protesta ispred OHR-a, kako je naglasio, ne znači i prestanak borbe roditelja stotinjak bošnjačkih učenika iz Konjević Polja, gradića u bh. entitetu Republika Srpska, za njihova prava. A, na prvom mjestu je zahtjev da im se omogući nastava u okviru nacionalne grupe predmeta.

"Mi nastavljamo našu borbu kako pravnim putem tako i na sve druge načine koji su u skladu sa zakonima BiH. Mi već počinjemo da razmišljamo šta ćemo sljedeće školske godine ukoliko ne bude riješen naš problem", dodao je Omerović.

U međuvremenu, za 96 bošnjačke djece koja od 2. septembra nisu pohađala nastavu u područnoj školi Osnovne škole "Petar Kočić" u Konjević Polju, prije dva dana počela je instruktivna nastava u improvizovanom školskom prostoru u Novoj Kasabi, nedaleko od Konjević Polja.  Ova djeca će na kraju školske godine polagati razredni ispit u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu, a instruktivnu nastavu im drže nastavnici iz Sarajeva.

Ekipa Anadolije jučer je posjetila učenike u improviziranim učionicama u Novoj Kasabi. Sreću i radost zbog povratka u školske klupe, ali i zbog toga što zbog dugog odsustvovanja neće izgubiti godinu, nisu krili. 

Prvog dana školske 2013/2014. godine, umjesto djece bošnjačke nacionalnosti, u Osnovnu školu "Petar Kočić", područna škola Konjević Polje, došli su njihovi roditelji. Oni su protestom, koji je trajao cijelo polugodište, iskazivali nezadovoljstvo neodvijanjem nastave po planu i programu Tuzlanskog kantona, neuzimanjem u obzir proporcionalne zastupljenosti prema etničkoj pripadnosti učenika područne škole u formiranju školskog odbora i zapošljavanju nastavnog kadra, te nepovoljnim sanitarnim uslovima u školi.

Nakon što su propali svi pokušaji postizanja dogovora sa ministrom prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Goranom Mutabdžijom, roditelji i djeca iz Konjević Polja 9. oktobra došli su u Sarajevo, gdje su pred Uredom visokog predstavnika u BiH (OHR) postavili šatorsko naselje. Tražili su od nadležnih institucija da riješe pitanja koja se odnose na uvođenje nacionalne grupe predmeta, te ustavom i zakonima propisanog nacionalnog sastava školskog odbora.