Prisjetio se rata
74

Rikard Larma: Sarajevo je bilo centar svemira

Klix.ba
Rikard Larma, pedesetosmogodišni fotoreporter, se vratio u Sarajevo, grad u kojem je živio i iz kojeg je izvještavao tokom opsade. Kao mnogima početak rata u BiH, a posebno opsada Sarajeva, promijenile su mu život. Pretvorio se preko noći u ratnog fotoreportera domaćih štampanih medija, a ubrzo i američke novinske agencije Associated Press, a njegove fotografije su često dospijevale na naslovnice New York Timesa i Newsweeka.

Prošle sedmice Larma se vratio u Sarajevo kako bi se sa kolegama novinarima prisjetio opsade koja je trajala skoro četiri godine. Prije povratka u Sjedinjene Američke Države, Larma je pokazao neke od svojih najdirljivijih fotografija.

''Ono što govorim i što sam govorio kada sam pokazivao ove fotografije u prošlosti je to da ne želim da one i ljudi na njima ikada budu zaboravljeni'', kazao je Larma.

Larma nevoljko počinje priču o vremenu do izbijanja rata, koji je, prema njegovom mišljenju, počeo zbog Kosova. Ali, nije mogao da se ne prisjeti kako je rat brzo zahvatio najveći grad u Bosni i uništio ga.

''Sarajevo je bilo centar svemira, poznato kao multietnički grad u najviše multietničkoj državi Jugoslavije. Sve druge države, Slovenija, Srbija, Hrvatska... su nacionalne države'', rekao je Larma.

Neke od najboljih priča su tragične i tužne i tiču se njegovih najboljih fotografija i situacija u kojima ih je snimio. Još uvijek se sjeća cijele priče njegove najdraže fotografije, golog dječaka na prozoru, koji je danas mladić.

Prisjeća se i nekih opasnijih situacija.

Jednom prilikom ga je geler pogodio u cjevanicu.

''Otišao sam u bolnicu da uzmem zavoje. Pregledali su me. Hodao sam sa štakama mjesec i po dana'', dodao je Larma.

Rat koji je uništio njegovu rodnu zemlju mu se još mota po mislima. Godišnjice, kao što je ova, su dio procesa zalječenja.

''Svi koji su iskusili stvari kao što je ova, a ja sam vidio mrtva tijela, dijelove tijela, prepune mrtvačnice, ne žele gledati ovakve slike. Zbog toga mislim da moja knjiga neće doživjeti veliki uspjeh. Ne, knjiga koju sam napisao je dio mog procesa rehabilitacije, jer psihološki gledano, dobar je osjećaj kada se oslobodiš svega i pretvaraš se da si riješio slučaj'', rekao je Larma na kraju razgovora.

Rikard Larma rođen je u Zavidovićima, gradiću središnje Bosne, 2. aprila 1954. godine. Završio je Srednju školu fotografskog smjera i od tada cijeli život radi, uči, kreira, stvara, promiče, promovira i živi fotografiju.

Prvi mu je učitelj bio otac Leopold, zatim se kao fotoamater usavršavao na tečajevima fotografije u višim razredima osnovne škole u Sarajevu, a potom u Foto-kino klubu 26. novembar – Novo Sarajevo, a kasnije i u Foto-klubu Novi Grad , kao i u Foto-savezu BiH i Foto-savezu Jugoslavije. I u amaterskom i u profesionalnom radu bavio se mnogim oblastima i žanrovima fotografije. Kao početnik fotoamater proslavio se life i portretnom fotografijom.

Kao fotoamater Rikard Larma je sudjelovao na brojnim žiriranim izložbama fotografije u zemlji i u svijetu, osvojivši vrijedne nagrade i priznanja. Bio je među najboljim fotoamaterima u BiH. S nepunih 20 godina postao je najmlađi Fotoamater prve klase u BiH i tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Sada je nositelj počasnog umjetničkog zvanja - Kandidat Majstora fotografije Foto-saveza BiH