Prvo pojavljivanje na sudu
0

FOTO+VIDEO / Ratko Mladić odbio da se izjasni o krivici

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio je izjasniti se o krivici, nakon što mu je pretpretresni sudija Alfonso Ori pročitao rezime optužnice od 11 tačaka za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom agresije. Novo izjašnjavanje je zakazano za 4. juli, u 10 sati.

Mladić se u sudnici pojavio u pratnji advokata Aleksandra Aleksića, koji je njegov privremeni branilac po službenoj dužnosti.

Na početku saslušanja Mladić, obučen u sivo odijelo, je rekao "da razumije maternji sprski i makedonski jezik, a da ostale jezike ne razumije". Krvnik iz Kalinovika ispravio je navode sudije o datumu i mjestu njegovog rođenja.

Sudija je obavijestio Mladića da ima pravo na šutnju, a zatim je govorio o historijatu optužnice protiv zločinca iz Kalinovika.

Sud je Mladiću pročitao njegova prava, nakon čega je optuženi za najstrašnije zločine nakon Drugog svjetskog rata rekao da mu treba vremena da ih razumije.

"Ja sam teško bolestan čovjek i ovo sam čuo. Meni treba malo duže vremena da razumijem šta je pročitala. Budite strpljivi sa mnom. Doživio sam stres, sad sam ovo razumio šta je pročitala ova djevojka", govorio je Mladić slabim glasom.

Sudija ga je ponovo pitao da li je pročitao optužnicu na 37 strana, a Mladić je ponovio da je pogledao "fascikle", ali da dokumente nije čitao, jer mu je za to "potrebno najmanje dva mjeseca".

Mladića je sudija podsjetio da je u srijedu dobio optužnicu, a da je fascikle dobio naknadno. Optuženi je odbio pravo da mu danas bude pročitana optužnica, što je zapisano u zapisnik, nakon čega je sudija Ori pročitao rezime optužnice.

Sudija je potom obavijestio Mladića kakva su mu prava u vezi sa izjašnjavanjem o krivici.

"Gospodine Ori, vi ste malo stariji čovjek od mene. Ja bih želio da dobijem ove gnusne optužbe protiv mene, da to pročitam i razmislim o tome. Meni treba više od mjesec dana da shvatim te monstruozne riječi", rekao je Mladić, nakon čega ga je sudija prekinuo.

Sudija je zakazao dodatno pojavljivanje 4. jula, u 10 sati, kada će se Mladić ponovo izjaznisiti o optužnici. Advokat Mladića zatražio je pauzu kako bi se konsultovao sa svojim klijentom.

Nakon kratke pauze Mladić je upoznat o pravilima ispitivanjima tužioca tokom sudskog procesa.

Mladić je zatražio da o svom zdravstvenom stanju govori na posebno zakazanoj sjednici.

Sudija je obavijestio Mladića da će u roku od 30 dana od prvog istupanja na sud biti pozvan da se izjasni da li je ili nije kriv po svakoj od tačaka optužnice.

Ukoliko se ni naredni put ne izjasni o krivici, u njegovo ime će biti navedeno da se izjašnjava da nije kriv.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) uhapšen je u Srbiji 26. maja i doveden u sjedište Haškog trinunala 31. maja. Pravilnik predviđa da optuženi, bez odgađanja, bude doveden pred pretresno vijeće kome je predmet dodijeljen, ili pred sudiju tog pretresnog vijeća, i bude formalno optužen.

Druga izmijenjena i dopunjena optužnica, koja je juče postala operativna, Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

Kao i u predmetu protiv Radovana Karadžića, broj tačaka optužnice redukovan je sa 15 na 11, optužba za saučesništvo u genocidu je povučena. Tačka optužbe za genocid podijeljena je na dvije - prva se odnosi na Srebrenicu, a druga na osam opština BiH: Bratunac, Foču, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenicu i Zvornik.