BiH
0

Ranko Ždero oglašen krivim za djelo organiziranog kriminala

FENA
Sud BiH danas je izrekao presudu kojom je Ranko Ždero oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa produženim krivičnim djelom krivotvorenja novca.

Optuženom je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Prethodno, na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 16. augusta 2007. godine, Ranko Ždero se izjasnio da je kriv.

U izreci presude, između ostalog, stoji: "Zajedno sa Predragom Simićem i još dvije druge osobe, Ranko Ždero je kao pripadnik organizirane grupe, organizirao prodaju i prebacivanje lažnog novca iz BiH na prodručje Republike Slovenije po cijeni od 10% do 25% od nominalne vrijednosti lažnog novca. Shodno tome, Ranko Ždero i Predrag Simić su po prethodnom dogovoru sa još dvije osobe, dana 10. novembra 2006. godine dogovorili i organizirali isporuku lažnog novca na odmorištu „Vrata Jadrana“ u Republici Hrvatskoj. Kupcima iz Republike Slovenije su potom isporučene lažne novčanice eura nominalne vrijednosti od ukupno 49.000 eura pri čemu su naplatili iznos od 7.500 eura u pravom novcu"

U skladu sa ovom presudom, od optuženog se oduzima imovinska korist u iznosu od 4.000 eura koja je pribavljena navedenim krivičnim djelima. Vrijeme provedeno u pritvoru od 30. januara 2007. godine se uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Sud je također donio odluku o ukidanju pritvora Žderi. Predmet Ranka Ždere je izdvojen iz predmeta Siniše Ramića, Salkana Džakulića, Zorana Pajčina i Unuc Vese u kojem se nastavlja glavni pretres, saopćio je Sud BiH.