Entitetski zastupnik
417

Ramić: Sjednica Skupštine RS-a pretvorila se u cirkus, vrijeđao je ko god je koga stigao

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Kluba zastupničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić (SDA) rekao je u razgovoru za Klix.ba kako se jučerašnja sjednica entitetskog organa zakonodavne vlasti pretvorila u obični cirkus te da je u jednom momentu vrijeđao ko god je koga stigao.
Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju sjednicu Narodne skupštine RS-a o Programu reformi koji je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Zasjedanje entitetskog organa zakonodavne vlasti obilježili su galama, lupanje od stolove i bojktovanje govora člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika od zastupnika opozicija, ali i fizički napad ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS Dragana Lukača (SNSD) na zastupnika Draška Stanivukovića (PDP).

Predsjednik Kluba zastupničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić (SDA) tim povodom kazao je za Klix.ba kako su problemi počeli na samom početku sjednice NSRS-a, jer je opozicija shvatila da kao materijal nije dostavljen originalni dokument "Program reformi", već neautorizovani prijevod.

"Nakon toga su počele prozivke u vezi s kršenjem Poslovnika o radu i rasprava je otišla u pravcu u kojem nije trebala otići. Postavlja se pitanje da li je uopće trebala zasjedati Narodna skupština RS-a u vezi s reformskim putem BiH, jer to uopće nije nadležnost NSRS-a", rekao je Ramić.

On je rekao da se većina u NSRS-u poziva na Deklaraciju o vojnoj neutralnosti koju su nekada usvojili entitetski zastupnici. Kako kaže, za ovu deklaraciju nisu glasali zastupnici SDS-a i PDP-a koji nisu prisustvovali sjednici, a Ustavni sud RS-a jasno je kazao kako deklaracija nije pravno obavezujući akt, već samo politički stav NSRS-a.

"Onda smo došli u situaciju da SNSD i vladajuća koalicija brani sebe od svog pristanka na NATO put BiH pred zastupnicima SDS-a i PDP-a, a koji sada štite Deklaraciju o vojnoj neutralnosti za koju nisu glasali. Tako da se sjednica pretvorila u obični cirkus", kazao je Ramić.

Kritike opozicije, ali i vlasti bile su usmjerene na rukovodstvo Narodne skupštine RS-a, a koje nije uspjelo osigurati ni adekvatne materijale, ali ni mir u sali. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je pojedine zastupnike nazvao "konjima", odbrusio je predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću da ga ne ušutkuje: "Ma hajde bježi, šta ti mene moliš, što nisi prekidao kada je bilo vrijeme".

Ramić smatra da se nešto čudno dešavalo od samog početka, jer je rukovodstvo NSRS-a dozvolilo nekim zastupnicima da iznose uvrede, a tek kada situacija bude pred eskalaciju, onda se pokušava uvoditi red u sali.

"Na kraju se jednostavno popustilo sa živcima pa je vrijeđao ko god je koga stigao. Očigledno je da sjednica nije vođena na odgovarajući način. Svakako postoje zloupotrebe Poslovnika o radu NSRS-a, jer ne mogu se zastupnici pozivati na povrede poslovnika, a pričati kao da je diskusija", rekao je Ramić.

Na pitanje kako komentariše fizičko nasilje u NSRS-u, odnosno napad ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača na zastupnika PDP-a Draška Stanivukovića, Ramić je odgovorio da se nikakva vrsta nasilja ne može opravdati.

"Bez obzira na različite stavove i uvrede niko ne može izazivati zastupnike pa ih gađati papirima. To niko normalan ne može opravdati. Međutim, postavlja se pitanje i zbog čega se zastupnicima dozvoljavalo da hodaju po sali NSRS-a i prave preformanse. To se može fakturisati rukovodstvu NSRS-a. Ovo će vjerovatno biti nauk za ubuduće", kazao je Ramić.

Zaključio je riječima da je najvažnije što je otkočen put Bosne i Hercegovine ka NATO-u i Evropskoj uniji te da se nada kako će i novi saziv Vijeća ministara BiH intenzivirati nivo saradnje, odnosno da se nada kako će vrlo brzo ovo biti još jedna epizoda koja je iza nas.