Desetine ubijenih
82

Izrael intenzivira napade na Pojas Gaze, u toku noći pogođeni kampovi u Rafahu

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski napadi širom Pojasa Gaze nastavljeni su i tokom noći, kao i ovog jutra, usmrtivši i povrijedivši desetine ljudi. Ali, kako tvrde ratni posmatrači, Izraelske odbrambene snage (IDF) naišle su na snažan otpor palestinskih boraca.

Kako prenosi Al Jazeera, grad Rafah je opkoljen jer su izraelska vojska, ratni avioni i artiljerija napadali centralna i istočna područja, uključujući kvart al-Jnaina.

Na osnovu izvještavanja novinske agencije Wafa, izraelsko bombardovanje pogodilo je porodične kuće u kampovima az-Zawayda i Jabalia. U napadu na az-Zawaydu ubijeno je najmanje deset ljudi i povrijeđeno više njih, uključujući djecu. U napadu na Jabaliju ubijen je lokalni novinar Bahaa Okahsha, zajedno sa njegovom ženom i sinom.

Izraelski zračni napadi također su se dogodili u centru Gaze i gradu Beit Lahiya, a kako javlja Al Jazeere Arabic, napadi su doveli do novih žrtava.

Sofisticirani napadi palestinskih boraca na izraelske snage koje napreduju na Rafah pokazuju da se Hamas unaprijed pripremio da uspori kopnenu invaziju, izvještavaju ratni posmatrači.

Palestinski borci izveli su u petak "tri taktički sofisticirana napada" na izraelske snage u Rafahu, uključujući upotrebu "termobaričnih bombi, raketnih granata i protivpješadijskih raketa u višestepenim napadima", navodi Institut za proučavanje rata (ISW) i Critical Threats Project (CTP) su izvijestili.

Borci, uključujući snage Hamasa, izveli su u petak 18 napada na izraelske trupe u istočnom Rafahu, navodi se u izvještaju ISW/CTP, dva istraživačka centra sa sjedištem u SAD-u.

"Sofisticirana priroda ovih napada zahtijevala je planiranje, koordinaciju i organizaciju, dodatno naglašavajući da su bataljoni Hamasa u Rafahu kohezivne borbene jedinice koje mogu uspostaviti namjernu odbranu od izraelskih operacija čišćenja”, rekli su istraživački centri, o čemu također piše i Al Jazeera.