Pogledajte galeriju
114

Zadivljujući prizori polarne svjetlosti obasjali su noćno nebo duž cijelog evropskog kontinenta

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Švicarska (Foto: EPA-EFE)
Aurora borealis osvijetlila je sinoć nebo duž cijelog evropskog kontinenta ostavljajući zadivljujuće prizore kakvi se rijetko viđaju.
Polarna svjetlost osvijetlila je nebo nad Velikom Britanijom, Njemačkom, Švicarskom i ostalim mnogobrojnim državama dok se na listi našla i Bosna i Hercegovina.

Naime, Iako je polarna svjetlost odnosno aurora borealis fenomen koji se veže za sjever Evrope, nebo iznad Bosne i Hercegovine sinoć je također bilo dio ovog spektakla.

Građani su zabilježili polarnu svjetlost u Zavidovićima, Doboju kao i brojnim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Sličan fenomen kao i večeras zabilježen je i u novembru 2023. godine kada su građani Bosne i Hercegovine također mogli vidjeti ovaj fenomen.

Prikazi polarne svjetlosti nastaju kada se elektroni Sunčevog vjetra na visini od 80-150 km sudaraju s atomima gornjih slojeva atmosfere.

Na sjevernoj hemisferi, većina ove aktivnosti odvija se unutar pojasa poznatog kao ovalni aurora, koji pokriva geografske širine između 60 i 75 stepeni. Kada je aktivnost jaka, ona se širi i pokriva veće područje - zbog čega se prizori povremeno mogu vidjeti južnije, piše o tome Guardian.
Sve je to dio solarne aktivnosti koja se povećava kako se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa.

NASA je saopćila da ovakve aktivnosti na nebu nisu predstavljale ozbiljnu prijetnju za sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Najveća zabrinutost je bio povećan nivo radijacije, a posada bi se mogla preseliti u bolje zaštićeni dio stanice ako je potrebno, navodi Steenburgh.

Povećana radijacija bi također mogla ugroziti neke od NASA-inih naučnih satelita. Ekstremno osjetljivi instrumenti bi se isključili ako je potrebno kako bi se izbjegla šteta, rekao je Antti Pulkkinen, direktor odjela za heliofiziku svemirske agencije. Nekoliko svemirskih letjelica fokusiranih na sunce pratilo je svu akciju.
"Upravo takve stvari želimo da posmatramo", rekao je Pulkkinen.

Inače, prizore Aurore borealis dijelili su mnogobrojni korisnici društvenih mreža sa isključivo pozitivnim komentarima.