Uzaludna "borba"
146

Vučić ide opet u SAD da lobira protiv rezolucije o Srebrenici: "Ne znaju u kakvom su problemu zbog angažmana Srbije"

M. G.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će ići u New York da se još jednom pred Generalnom skupštinom UN-a obrati svim zemljama i pozove ih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

Vučić je ustvrdio da najmoćnije zapadne sile, "koje su stale iza rezolucije o Srebrenici, ne znaju u kakvom su problemu zbog angažmana Srbije, jer može da im se desi da za rezoluciju u UN bude manje glasova".

"Oni ne znaju šta sa rezolucijom iza koje su stale najveće sile. Mala Srbija boriće se do posljednjeg trenutka za svoju čast i obraz. Јedna mala Srbija će da se bori za svoje ime i prezime, pritom poštujući, žrtve Bošnjaka, nikoga ne uvrijedivši", navodi Vučić.

On je rekao da Srbiji u narednih 10 dana predstoje "teške borbe".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haškog tribunala.

S druge strane, u rezoluciji se nigdje ne spominje Srbija i srpski narod, niti se na bilo koji način stavlja kolektivna krivnja na njih.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u julu 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sustavno pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.