BiH
7

Raguž: Razgovori će biti nastavljeni na političkom i stručnom nivou

SRNA
Martin Raguž (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Razgovori eksperata Evropske komisije i predstavnika stranaka iz Federacije BiH bit će nastavljeni idućih dana na političkom i stručnom nivou, rekao je Srni predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

On je dodao da je Vijeće ministara EU dao zeleno svjetlo da 1. februara, ako posao bude završen do kraja godine, na snagu može da stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i u tom slučaju u martu bi mogla biti podnesena kredibilna aplikacija za članstvo BiH.

On je danas razgovarao sa timom komesara za proširenje Štefana Fulea.

Prema njegovom mišljenju, do sada se uradilo mnogo, pogotovo po pitanju prihvatanja principa prema kojima se otklanja ne samo diskriminacija ostalih, već i sprečava situacija da drugi nameću izbornu volju konstitutivnim narodima, u ovom slučaju Hrvatima.

"Ostaju još tehnički detalji koje treba pojasniti, ali HDZ 1990 spreman je da nastavi aktivno da učestvuje u traženju kompromisa", rekao je Raguž,.

Dolazak tima Štefana Fulea, smatra on, jedna je vrsta završnice u kojoj domaći političari moraju pokazati da su spremni za kompromis u cilju postizanja konačnog rješenja, a koje će otkloniti blokadu u kojoj se BiH našla, ali i riješiti dio problema koji se odnosi na hrvatsko pitanje.