Negativa(c) dana
0

Radovan Karadžić, ratni zločinac ili TV zvijezda?

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Optuženi Radovan Karadžić u petak je u Haškom tribunalu na vlastitom suđenju iznova dobio priliku da "negira" činjenicu da je srpska vojska držala civile Sarajeva pod opsadom.

Ako su mu već dali veliki medijski prostor i, zbog pravičnosti suđenja, dozvolili da poput Miloševića i Šešelja bude vlastiti advokat i glumi medijsku zvijezdu, onda je najmanje što Haški tribunal može učiniti to da mu uskrati da izvodi bilo kakve zaključke na osnovu impresija. Jer to nije uloga advokata, a kamoli optuženog za ratne zločine.

U Tribunalu bi morali biti svjesni kako moraju zaštititi dignitet žrtava proteklog krvavog rata u BiH, a ne emitovati "Karadžićev show" iz sudnice, i to satima i uživo. Kakva "Farma" i kakve trice. Degutantnost koja izbija iz Tribunala kad se sudi Karadžiću, uostalom kao i u slučajevima "Šešelj" i "Milošević", već odavno je prešla granice zdravog razuma.

Svjedok Bowen: Vidio sam poginule ljude i mrtvu djecu

Da ne spominjemo pobolijevanje optuženog Karadžića u cilju odgode i što je moguće većeg odugovlačenja suđenja. Svakom zahtjevu optuženog bespogovorno se makar i djelimično udovoljava, umjesto da se suđenje obavi što efikasnije i u hitnom postupku.

Apsurd je u tome da je jedinicama pod Karadžićevom komandom trebalo dva-tri dana da pobiju osam hiljada ljudi u Srebrenici, a da Tribunalu trebaju mjeseci i godine da presudi naredbodavcu Karadžiću. Ili, možda, od njega treba praviti TV zvijezdu ili filmski lik koji se godinama prerušen "skrivao" od svijeta koji je, kao, tragao za njim?