BiH
0

Radionica o organiziranju obrazovanja odraslih

FENA
Organiziranje obrazovanja za odrasle u BiH kako bi se bolje zadovoljile potrebe pojedinaca, tržišta rada i društva, tema je dvodnevne radionice koja je u okviru Evropske fondacije za obuku počela danas u Sarajevu.

Na skupu pod nazivom "Obrazovanje za odrasle - od ključnog značaja za BiH" okupilo se oko 70 predstavnika različitih bh. institucija, kao ministarstava obrazovanja, rada i zapošljavanja, službi zapošljavanja, agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, univerziteta, kompanija, sindikata i regionalnih agencija za razvoj.

Na radionici će biti razmatrane preporuke iz nove studije o obrazovanju za odrasle u BiH, koju su inicirali Ministarstvo civilnih poslova i Delegacija Evropske komisije (EC) u BiH. Nacrt je pripremila Evropska fondacija za obuku.

Istaknuto je kako je u BiH dosad relativno malo urađeno u području obrazovanja odraslih, koje je dio programa cjeloživotnog učenja kao jednog od prioriteta u EU.

-S obzirom na to da je BiH potencijalni kandidat za članstvo EU, vrlo je važno pitanje razvoja i ulaganja u ljudske resurse, kazala je ekspert Evropske fondacije za obuku zadužena za studiju o obrazovanju za odrasle Meri Lorenčić.

Pojasnila je da politike zapošljavanja i obrazovanja moraju biri jedinstvene u smislu razvoja ljudskih resursa koji će omogućiti socio-ekonomski razvoj BiH. Stoga je cilj radionice da se svim institucijama u BiH koje su odgovorne za razvoj ljudskih resursa prenesu znanja i iskustva EU, dodala je.

Predstavnica Delegacije EC-a u BiH Jadranka Mihić napominje da u BiH ne postoji jedan sektor koji će odlučivati o tome koje korake u vezi s obrazovanjem odraslih treba poduzeti. Ističe da je prioritet uvezivanje ekonomskog, obrazovnog, te sektora rada i zapošljavanja.

Mihić također navodi da u BiH postoji veliki broj nezaposlenih, koji ne stiču ili nemaju mogućnost za dodatnu edukaciju i prekvalifikaciju da bi povećali mogućnost zapošljavanja.

Također, pitanje obrazovanja odraslih nije sistemski riješeno, jer nema okvirnog zakona na nivou BiH ni odgovarajuće strategije koji bi regulirali ovu oblast.

Na ovom skupu je naglašeno da je upravo studija o obrazovanju odraslih u BiH početak za poduzimanje potrebnih koraka u ovoj oblasti.

Rečeno je i da je BiH upravo ovu oblast kandidirala kao prioritet za finansiranje kroz IPA-u 2009. godine.