Osnovni sud Brčko Distrikta
0

Pudiću tri godine zatvora zbog ratnih zločina

Klix.ba
Osnovni sud Brčko Distrikta
Osnovni sud Brčko Distrikta
Osnovni sud Brčko Distrikta osudio je Branka Pudića na tri godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Brčkog.

Prvostepenom presudom Pudić je proglašen krivim jer je u svojstvu policajca Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, odnosno stražara u koncentracionom logoru Luka u Brčkom svakodnevno mučio zatočenike, nečovječno postupao prema njima, nanosio im velike patnje i učestvovao u njihovom fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Pudić je proglašen krivim što je policijskom palicom udarao zatočenike dok su bili zatvoreni u logoru Luka, nanoseći im velike patnje, te što je jednog zatočenika udarao drškom od pištolja u predjelu vrata.

Prema presudi, Pudić je zatočenika H.M. u više navrata tukao nogama po cijelom tijelu, te policijskom palicom po glavi, od čega je ovaj izgubio svijest, dok je drugog zatočenika ispitivao i držao mu sablju u predjelu Ademove jabučice.

Pudić je oslobođen jedne tačke optužnice, prema kojoj je u maju 1992. godine podstrekavao nepoznatog srpskog vojnika da fizički muči zatočenog civila.

Sudsko vijeće je krivnju Pudića utvrdilo na osnovu iskaza saslušanih svjedoka. Prilikom odmjeravanja kazne, Sudsko vijeće je kazalo da je, kao otežavajuću okolnost, uzelo u obzir da je Pudić bio policajac koji je trebao da radi na očuvanju mira, a nije se tako ponašao.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu Brčko Distrikta.