Otvaranje idućeg vikenda
0

Prvi Snowboard park na Bjelašnici

FENA
Na olimpijskoj planini Bjelašnici 6. i 7.februara 2010. godine bit će održan Evropa cup u snowboardu, u kojem će učešće uzeti oko 100 takmičara iz 15 zemalja.

Takmičenja će se vršiti u dvije discipline, i to: BIG AIR i SLOPE STYLE. Organizatori ovog događaja su SKI Savez BiH, KJP ZOI'84 OCS d.o.o. i Snowboard Klub "Free Style".

U cilju što bolje organizacije i zadovoljavanja postavljenih uslova na Bjelašnici (Babin do) napravljen je i Snowboard park, čije svečano otvaranje će biti upriličeno narednog vikenda, saopćio je na današnjoj press konferenciji održanoj na Bjelašnici Ismar Biogradlić, predsjednik Snowboard Klub "Free Style".

Snowboard park sadrži skok napravljen od zemlje, prvi takve vrste u okruženju, zahvaljujući kojem je moguće održavanje takmičenja i treninga sa mnogo manjim količinama snjega, kao i sprave preko kojih se borda i skija izvodeći trikove - koje su neophodan dio svakog snow parka i koje su ustupili klubovi Free Style i Mad Style.

Sam park omogućit će svima da se oprobaju u novim snježnim disciplinama, a klubovima i njihovim takmičarima redovan trening kao i mnogo lakše održavanje takmičenja svih nivoa.

Direktor KJP ZOI'84 Nedžad Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo onim što je ZOI realizirao do sada, naglasivši kako je postignut maksimum obzirom na finansijska sredstva kojim je ova firma raspolagala.

Intenzivno sređivanje staza, generalni remont vertikalnog transporta, rasvjeta, gasifikacija to su vrijedni projekti koji su realizirani, kazao je Ajnadžić dodavši kako sistem vještačkog zasnježavanja iz objektivnih razloga ovih dana neće biti u funkciji, te kako se u ZOI-u nadaju da će uskoro biti riješeno pitanje dugovanja prema ino dobavljaču - firmi Wintertechnik iz Austrije.

Ajnadžić je predstavio i projekt rasvjete na Bjelašnici, te pozvao građane na večerašnje besplatno noćno skijanje na najosvjetljenijoj stazi u regiji, jačine 500 luxa.

U januaru se očekuje dolazak Hermanna Maiera, koji će biti gost ZOI-a. Tokom posjete će biti razgovono o formiranju olimpijske akademije, čiji bi jedan od osnivača bio i Maier.

Krajem februara i početkom marta predviđen je i dolazak 35 starih - novih legendi, među kojima su Alberto Tomba, Bojan Križaj, Franz Klammer, Jure Franko te Mateja Svet.

Na pres-konferenciji je saopćeno da će večeras na Zetri započeti radovi na postavljanju montažne hale - balona ispod koje će biti formirana ledena ploha, te da se očekuje da će 25. decembra ledena ploha biti u funkciji za ljubitelje klizanja na pisti za brzo klizanje.

Ministar privrede KS-a Abid Šarić je kazao kako je kantonalna Vlada za projekte na Igmanu i Bjelašnici u 2009. godini finansijski učestovala sa 750.000 KM.

Nismo imali mogućnosti da pokrenemo Projekt kabinske žičare, što je jedan od glavnih sadržaja koji nedostaje ovom području. Nadam se da ćemo u sljedećem periodu naći načina da zaokružimo finansijsku konstrukciju takvog kapitalnog projekta, koji košta oko 30 miliona KM, kazao je ministar Šarić naglasivši kako će Vlada KS-a nastaviti sa podrškom preduzeću ZOI i projektima na Igmanu i Bjelašnici.

Direktor KJP ZOI'84 Nedžad Ajnadžić je naglasio kako još uvijek postoje nesporazumi sa Općinom Trnovo, te kako očekuje da se u rješavanje situacije uključi i Vlada KS, kao vlasnik preduzeća ZOI.

Pitanja oko kojih se ne slažemo su upravljanje prostorom, jer smatramo da imamo relevantne dokaze da je imovinski bilans firme znatno narušen te smo zatražili zaštitu imovine kod Suda. Dok traje sudski spor, nadležnost Općine niti ZOI-a nema važeću snagu na prostoru koje je proglašeno javnim dobrom i kompletnu nadležnost u zoni posebnog obilježja preuzelo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kazao je Ajnadžić.

ZOI ističe nezadovljstvo odlukom Općine da na samom ulazu u amfiteatar Babinog dola, turiste dočekaju velike građevinske mašine i tone soli.

Ajnadžić je istakao kako je jučer od Općine Trnovo došao i dopis u kojem se traži da se demontiraju i poruše elektronske naplatne rampe.

ZOI to neće ispoštovati i rampe će ostati tu, jer imamo sva dokumenta i potrebne dozvole te ne postoji nikakva ingerencija Općine nad prostorom javnog dobra, kazao je Ajnadžić.

Sve informacije o stanju na skijalištima na Igmanu i Bjelašnici građani mogu dobiti putem telefona 033 414 111, saopćeno je na pres-konferenciji.

Na Bjelašnici u Babinom dolu sutra u 13.00 sati će biti upriličena i manifestacija otvaranja predstojeće zimske sezone 2009/10. u okviru koje sve posjetitelje očekuje prigodan sadržaj i popusti na sve usluge do 50 posto.