Izneseni zahtjevi
43

Protest ispred Vlade KS zbog ugrožavanja izvorišta pitke vode

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, danas se ispred zgrade Vlade KS pojavio kao aktivista neformalne grupe građana koji se bore za zaštitu planina i izvorišta pitke vode u Sarajevu.

On je kazao da se mora zaustaviti nelegalno građenje na Igmanu i Bjelašnici gdje je do sada oko 8,5 miliona metara kvadratnih šuma Ii planinskih livada pretvoreno u građevinsko zemljište, betonirano i dovedeno do devastacija.

"Sadašnjim prestankom gradnje, treba preko 100 godina da se revitalizira ova strateški važna planina za snabdijevanje grada vodom. Igman i Bjelašnica su snabdijevači grada pitkom vodom. To su planine izgrađene od krečnjačkih stijena, propusnim. Sva onečiščenja na planinama direktno prolaze do izvora koji se koriste kao pitka voda", dodao je.

Kaže da se već 12 godina fekalije iz apartmana na Bjelašnici i Igmanu slijevaju u Sarajevo odnosno na izvor Vrela Bosne.

"Mi izražamo osnovanu sumnju da su i ostala izvorišta onečišćena. U protekle dvije decenije, kontuinirano, zavisno od građevinske mafije, prekršena su djelovanja vlada Kantona Sarjaevo kroz federalno nečinjenje jer je FBiH odgovorna za inspekciju okolinskih i vodnih dozvola. Dozvolili da se napravi ta devastacija, a tu se planiraju nova građevinska zemljišta", dodao je Tokić.

Smatra da će novi apartmani koje se prave "gledati jedan u drugi", a da šume neće nigdje biti.

"Naš zahtjev je da se odmah zaustavi nelegalna gradnja svih objekata, a to su objekti koji nemaju vodnu i okolinsku dozvolu, da se zaustavi eksploatacija šuma, zatim da se vodozaštitna zona u podnožju Igmana i Bjelašnice ne smanjuje i da se pokrenu krivične prijave i procesuiranje odgovornih za zločin prema budućim generacijama", rekao je.

Tokić je za kraj kazao da još ne želi još saopćiti činjenice koje bi duboko uznemirile javnost, a koje se tiču pitke vode.