Skupština KS
24

Danas odluka o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje", planirano više prostora za gradnju

A. Ku.
Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas će, između ostalog, moći da glasaju za usvajanje Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje".

Ova odluka predviđa zaštitu 16.000 hektara, a gradnja bi bila dozvoljena u trećoj i četvrtoj zoni.

Važećom odlukom iz 1987. godine propisana je vodozaštitna zona na 58.000 hektara, a nova je umanjuje za oko 32.000 hektara.

Ovaj Nacrt odluke neprihvatljivim smatra Udruženje “Eko akcija” jer površina vodozaštitne zone smanjuje skoro tri puta.

"Prema Nacrtu odluke ukupna površina vodozaštitne zone se smanjuje sa oko 48.000 hektara na svega 16.095 hektara. Nacrt je izradila najnovija komisija sačinjena uglavnom od kadrova koji su na ovaj ili onaj način na kantonalnom budžetu. Koliko god bila stručna, nezavisna sasvim sigurno nije", naveli su iz Eko akcije.

Pregledna karta zone sanitarne zaštite izvorišta
Pregledna karta zone sanitarne zaštite izvorišta "Sarajevsko polje" (Foto: Skupština KS)

Podsjetili su da je još 2003. godine istekao prvi zakonski rok koji je dat kantonalnim vlastima da usklade odluku o vodozaštitnoj zoni s odredbama federalnog pravilnika donesenog godinu dana ranije.

"Jeste neophodna nova odluka da se konačno zaustavi ubrzano smanjivanje vodozaštitne zone i ugrožavanje sarajevske pitke vode uprkos propisima. Samo što ovo nije odluka koja nam je potrebna. Ako se usvoji ovakva odluka, širom se otvaraju vrata uništenju vode koju Sarajevo pije", ističu.

Bivši ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić koji se diektno bavio ovim pitanjem stava je da je donošenje privremene odluke važno.

"Donošenje Privremene odluke neophodno je kako bi se počela izdvajati sredstva u budžetu Kantona za zaštitu i istraživanje ovog vodnog područja i mi smo učinili sve što smo mogli da javnosti ukažemo na značaj donošenja prvog rješenja koje bi trebalo inicirati konačno rješavanje problema izvorišta Sarajevsko polje. Podsjećam, ne trajnog, nego privremenog rješenja", istakao je Delić.

Stava je da zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo ne trebaju podleći pritiscima dijela javnosti koji insistira na nedonošenju Privremene odluke te ukoliko se to desi navodi da je pitanje hoćemo li uskoro imati šta štititi.