Osvrt na dešavanja
189

Konaković: Milanović je povjerio Plenkoviću mandat nakon teške kampanje, samo je kod nas drugačije

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentarisao je dešavanja u susjednim zemljama u konekstu dogovora o formiraju nove vladajuće većine te je povukao paralelu s BiH.

"Zoran Milanović je jučer povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade RH. Uradio je to zato što je Plenković dokazao da ima većinu u Parlamentu. Sve to desilo se nakon veoma teške izborne kampanje, mnogo teških riječi i uvreda", podsjetio je Konaković.

Dodao je da se ista stvar desila u Crnoj Gori kada je tadašnji predsjednik Milo Đukanović povjerio mandat Dritanu Abazoviću koji je imao većinu.

"I to se desilo nakon kampanje pune teških riječi i uvreda. Isto je i u ostatku svijeta, samo je kod nas drugačije. Kad smo okupili većinu za formiranje Vlade FBiH u oba doma Parlamenta FBiH Refik Lendo je blokirao imenovanje Vlade FBiH sa Nikšićem na čelu jer u njoj nije bilo SDA. Kad je Christian Schmidt odblokirao proces blokade kako bi većina mogla potvrditi imenovanje, spin majstori su Vladu FBiH nazvali nametnutom", kaže Konaković.

Ističe da je Vladu FBiH imenovala većina u oba doma Parlamenta FBiH, a Schmidt je otklonio blokadu.

"E sad zamislite da je Milanović rekao može mandat, al' mora SDP unutra ili da je Đukanović insistirao da unutra mora DPS? Nezamislivo jel’ tako? Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama. I na kraju, niste čuli galamdžije koje su govorile da Schmidtove izmjene nisu dugoročne, nakon što su zvanično i trajno prije nekoliko sedmica stupile na snagu? Nisam ni ja", zaključuje Konaković.

U kontekstu ove izjave valja napomenuti da, što se FBiH tiče, na što se Konaković referira, entitetski predsjednik, uz saglasnost dva potpredsjednika imenuje Vladu Federacije BiH, a istu potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

S druge strane, kada je Hrvatska u pitanju, hrvatski predsjednik, u ovom slučaju Milanović, daje mandat onome ko skupi većinu, on ne imenuje Vladu za razliku od predsjednika Federacije BiH.