Prijedlog DF-a
40

Skupština KS nije usvojila deklaraciju za očuvanje vodozaštitne zone "Sarajevsko polje"

G. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na današnjem nastavku 8. redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, vladajuća većina nije podržala predloženu Deklaraciju za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta "Sarajevsko polje" koju je predložio klub Demokratske fronte u KS.

Rezolucija je predložena "polazeći od značaja očuvanja vode za piće i zona sanitarne zaštite izvorišta Sarajevsko polje koje imaju za cjelokupni Kanton Sarajevo, zbog izrazite zabrinutosti javnosti za očuvanjem kvaliteta zaštite izvorišta, a samim time i budućnosti vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo".

Takođe, Skupština Kantona Sarajevo izražava svoj stav i da se u najskorijem vremenskom roku obuhvat strožije zaštite proširi i na dodatna područja koja trenutno ili potencijalno ugrožavajuizvorišta vode za piće u Sarajevskom polju masovnom komercijalnom gradnjom, konkretno na prostorima planina Igman i Bjelašnica.

Pri zaštiti vodozaštitne zone "Sarajevsko polje", kako se navodi, treba se rukovoditi najboljim praksama vodozaštitezemalja iz našeg okruženja i Evropske unije.

"Poduzeti koraci trebaju u svakom svom segmentu i cjelini odražavati duh vremena u smislu najnovijih naučnih saznanja o štetnosti pojedinih ljudskih aktivnosti po kvalitet i kvantitet vode u izvorištima, teu pogledu urgentnosti i ozbiljnosti nadolazeće klimatske krize koja izaziva sve učestalije suše na našim prostorima", navodi se u prijedlogu dokumenta.