BiH
1

Proslava Đurđevdana u romskim zajednicama širom BiH

FENA
Proslava Đurđevdana u romskim zajednicama širom Bosne i Hercegovine bit će organizirana 6. maja. Ovo je jedan od najznačajnijih praznika Roma i obilježava dolazak proljeća te, prema vjerovanju, i dobre sreće i zdravlja.

Pripreme za praznik počinju s početka maja, a noć uoči Đurđevdana kuće su već čiste i kite se biljem i cvijećem koje se donosi s obližnjih izvora vode. Također ovom prilikom se donosi izvorska voda u koju se potapaju jaja, cvijeće, pristiglo rastinje i grančice mlade vrbe koje, u slučaju da su izvori daleko od kuće, služi za đurđevdanski uranak i jutarnje kupanje i umivanje.

Oni Romi koji su blizu rijeka, jezera i izvora izlaze na đurđevdanski uranak i obavljaju ritual kupanja i umivanja. Činom kupanja i umivanja, smatra se, odbacuju se sve negativnosti koje su se desile u protekloj godini, a u isto vrijeme se poželi više zdravlja i berićeta za sve. Nakon toga oblači se naljepša odjeća i obuća koja se ima i veselje počinje uz pjesmu igru i pripremljena jela. Gosti su dobro došli, a naročito gosti koji su neromskog porijekla.

Đurđevdan je praznik s kojim će Romi širom Bosne i Hercegovine imati priliku da još jednom pokažu dio svoje bogate kulturne baštine koja je utjecala i na druge narode na ovim prostorima.

Ove godine, đurđevdanska proslava u organizaciji romskih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini bit će obilježena kroz kulturno-umjetničke manifestacije i fudbaske turnire, saopćeno je iz Vijeća Roma BiH.