Skupština KS
0

Produžena zatvorska kazna za nošenje nelegalnog oružja

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su Zakon o izmjenama zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Ovim izmjenama se zatvorska kazna za nošenje nelegalnog oružja produžuje do tri godine. Ranije je zakon predviđao zakonsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine.

Ovim zakonom pravosudnim organima daje se mogućnost izricanja novčane kazne u zavisnosti od toga koliko osoba posjeduje naoružanja, gdje je pronađeno oružje itd.

Na sjednici je usvojen i Zakon o proglašenju šireg područja vodopada "Skakavac" Spomenikom prirode.

Zaštićeno područje se proglašava trećom kategorijom - Spomenik prirode namijenjen za ostvarivanje ciljeva i to zaštite iIi očuvanja trajnih prirodnih karakteristika od izuzetne važnosti pružanja mogućnosti za naučna istraživanja, obrazovanje i korištenje i slično.

Zakonom se otklanja i sprječava eksploatacija ili posjeta koje mogu dovesti do promjene i oštećenja prirode te omogućavanje koristi stanovništvu koje živi na tom području, a koje je u skladu s ciljevima upravljanja.

Na sjednici je usvojen i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, a javna rasprava trajat će 60 dana.

Razlozi donošenja novog Zakona o lokalnoj samoupravi su u činjenici da bi usklađivanje važećeg zakona sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine iziskivalo izmjenu više od polovine odredaba važećeg zakona te se stoga pristupilo izradi cjelovitog zakona.

Zastupnici su bez rasprave usvojili i Odluku o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo.

Odlukom je predviđeno da se Ivici Šariću dodjeljuje Plaketa Kantona Sarajevo kao priznanje za izuzetan umjetnički rad u oblasti muzičkog stvaralaštva i doprinos u promicanju kulturno-umjetničkih vrijednosti na području Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i svijeta.

Krstanu Bijeljcu dodjeljuje se, posthumno, Plaketa Kantona Sarajevo kao priznanje za izuzetan doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobode, te njegovanju suživota i razvoju međunacionalne tolerancije na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Dr. Gregor Volonek proglašava se počasnim građaninom Kantona Sarajevo kao vodeći priznati stručnjak svjetskog ranga u oblasti dječije kardiohirurgije te mu se dodjeljuje Povelja Kantona Sarajevo za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u ovoj oblasti, zasnovanom na principima visoke profesionalnosti, solidarnosti i humanosti.

Muzeju Sarajevo dodjeljuje se Plaketa Kantona Sarajevo kao priznanje za očuvanje kulturne baštine grada Sarajeva i doprinos u promicanju kulturno-historijskih i društvenih vrijednosti na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Zatupnici su usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu KS-a i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".