BiH
15

Prilikom uklanjanja aviobombe građani će biti smješteni u dvorani Ramiz Salčin

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je dvoranu "Ramiz Salčin" na Mojmilu za građane prilikom uklanjanja neeksplodirane avionske bombe pronađene u naselju Alipašino Polje, saznaje Fena u Općini Novi Grad.

Kako je najavljeno, bomba će biti izmještena u noći sa 17. na 18. novembra u 03.00 sati.

Civilna zaštita Općine Novi Grad moli građane da 18. novembra od 00.00 do 05.00 sati ujutro radi lične sigurnosti koriste osigurani prostor u dvorani.

Građani koji nisu u mogućnosti iz opravdanih razloga napustiti stambene jedinice obavezni su zaštitu zatražiti u prostorijama koje nisu direktno izložene mjestu opasnosti, odnosno mjestu gdje se nalazi bomba. Vlasnicima motornih vozila se zabranjuje parkiranje na parkingu i saobraćajnici u Geteovoj ulici od broja 1 do Osnovne škole "Meša Selimović".

U Općini Novi Grad upozoravaju da će protiv onih koji svojim postupcima i neizvršavanjem ovih preporuka budu direktno ometali sam tok operacije biti primijenjene zakonom predviđene mjere.

Federalna uprava civilne zaštite uputila je također apel građanima da se tokom provođenja operacije u potpunosti pridržavaju sigurnosnih mjera koje utvrde nadležni općinski, odnosno kantonalni organi da ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, a osoblju koje će provoditi operaciju uklanjanja i uništavanja olakšali realizaciju ovog opasnog zadatka.