BiH
29

Prevencija nasilja nad ženama izazov za svako društvo

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ured Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini upriličio je večeras u Sarajevu prijem povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey kazala je tom prilikom da su ove godine izabrali temu "Prevencija nasilja nad ženama" prvenstveno zbog toga što Konvencija Vijeća Evrope o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici zahtijeva još samo dvije ratifikacije, tako da će uskoro stupiti na snagu. Podsjetila je da je BiH šesta zemlja koja je ratificirala ovu konvenciju.

"Prevencija nasilja nad ženama predstavlja izazov za svako društvo i državu danas. Rasprostranjena epidemija nasilja nad ženama će biti okončana tek tada kada se žena bude poštovala kao vrijedna, dostojanstvena i s potpuno jednakom ulogom u našem društvu", istakla je Hennessey.

Šef Misije OSCE u BiH, ambasador Fletcher Burton je kazao da Misija OSCE-a podržava inicijativu Velike Britanije u vezi prevencije seksualnog nasilja u doba konflikta.

"Blisko samo sarađivali s njima i možemo izvući određene zaključke od kojih je najvažniji da je ta inicijativa imala veliki uticaj u ovoj zemlji. Naša zajednička saradnja pokazuje i našu duboku posvećenost da ojačamo kapacitete pravosuđa BiH tako da se prekine sa slučajevima nekažnjivosti u predmetima ratnih zločina u kojima je uključeno seksualno nasilje nad ženama", kazao je Burton.

Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH, u svom obraćanju je navela da se žene često pojavljuju kao žrtve različitih oblika nasilja u kojima se neravnopravnost spolova pojavljuje kao uzrok i posljedica, zbog čega se sprečavanju nasilja nad ženama treba pristupiti u širem kontekstu što uključuje poduzimanje mjera na sprečavanju svih oblika diskriminacije žena.

"Činjenica da je BiH kao šesta zemlja pristupila Konvenciji Vijeća Evrope pokazuje da nisu velike razlike u smislu sagledavanja problema nasilja nad ženama u BiH u odnosu na druge zemlje u Evropi gdje se suočavaju s istim problemima", kazala je Džumhur.

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, po riječima stručnog savjetnika u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH Adnana Kadribašića, prilika je da se još jednom upozori na problem nasilja nad ženama.

Taj, kako je dodao, jedan od najtežih oblika kršenja ženskih, ljudskih prava definiramo kao najveću prijetnju razvoju društva i ravnopravnosti žena i muškaraca.

Kadribašić je kazao da je posebno zabrinjavajuće što se nasilje nad ženama najčešće dešava tamo gdje bi se žena trebala osjećati najsigurnije, a to je u porodici.

"U tom kontekstu smatramo da će Konvencija Vijeća Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je BiH ratificirala kao šesta zemlja Vijeća Evrope, pružiti podršku ovim nastojanjima", istakao je Kadribašić.