Okrugli stol
0

U Zenici razgovarali kako institucionalno i religijski prevenirati nasilje u društvu

E. M.
Predstavnici institucija i religija na području Grada Zenice u Hotelu Zenica su održali okrugli stol na temu "Institucionalna i religijska prevencija nasilja u društvu" gdje su ustanovili da razgovori, novi zakoni i angažman institucija zajednički predstavljaju rješenje.

Organizatori ovog okruglog stola bili su Emina Babić, koordinatorica Radne grupe za prevenciju nasilja u društvu Gradskog vijeća Zenica, Međureligijsko vijeće BiH te Odbor za međureligijsku saradnju Zenica.

Na okruglom stolu prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, javnih zdravstvenih ustanova i institucija, civilnog sektora, potpredsjednik FBiH Refik Lendo te predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PFBiH Alma Kratina.

"Da bi napravili neki pomak potrebno je da razgovaramo, donosimo nove zakone, izdvajamo više novca, a uz jačanje infrastrukture i angažmana svih institucija radimo na prevenciji nasilja", kazao je Lendo.

Stručna savjetnica Islamske zajednice Ajša Kasumović-Mahmutović je kazala da je prošle godine formirana Mreža vjernica kao platforma na kojoj se radi na zaštiti i promociji ljudskih prava.

Koordinatorica Babić je istakla da je važan multisektorski pristup te da su oni u ime svih relevantnih institucija željeli razmjeniti informacije te da je ovaj događaj doprinos svih učesnika da njihovo društvo bude bolje.