BiH
519

Presuda suda u Strazburu: Slovenija i Srbija moraju vratiti pola milijarde maraka bh. štedišama

Piše: J. H.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu da Slovenija i Srbija mora vratiti milijarde bh. štedišama koji su imali štednju u Ljubljanskoj i Invest banci.

Nakon 23 godine borbe i dokazivanja, bh. štediše izvojevale su historijsku bitku protiv Slovenije i Srbije, odnosno protiv Ljubljanske i Invest banke.

"Okončana je agonija bh. i hrvatskih štediša Ljubljanske i Invest banke. Pravda je spora, ali je dostižna. Pred sudom smo uspjeli dokazati da su Republika Slovenija i Republika Srbija doslovno opljačkale bh. i hrvatski narod. Nakon 23 godine te radnje dolaze na naplatu. U ovoj presudi, Evropski sud za ljudska prava, je naložio Sloveniji i Srbiji da u roku od jedne godine poduzmu sve potrebne mjere kako bi se svim štedišama Ljubljanske banke i Invest banke iz Srbije vratila njihova štednja pod istim uvjetima pod kojima su ove dvije zemlje vratile štednju svojim državljanima", kazala je za Klix.ba Monika Mijić, agent BiH pred Sudom u Strazburu.

Ona je istakla da, nakon četiri godine zastupanja u ovom predmetu pred Sudom u Strazburu, da je Slovenija izgrađena na opljačkanom novcu bh. i hrvatskih štediša.

"Upravo je Ljubljanska banka uživala najveće povjerenje u bivšoj Jugoslaviji bez obzira na nacionalnost. Kad je Republika Hrvatska 1993. godine svojim štedišama Ljubljanske banke ponudila da svoju štednju prenesu u javni dug države i da im Hrvatska vrati taj dug, vrlo mali broj štediša je to učinio jer je većina više vjerovala Ljubljanskoj banci nego vlastitoj državi", dodaje Mijić.

Ona kaže da je dug prema bh. štedišama preko 250 miliona maraka.

"To je glavni dug sa stanjem iz 1991. godine bez kamata. Možete misliti koliko on iznosi sa kamatama", kaže Mijić.

Kako sada stvari stoje, ove dvije države će sa kamatama morati vratiti pola milijarde maraka bh. građanima.

"To je sada njihov problem koji oni moraju riješiti. Moraju donijeti zakone i utvrditi procedure. Ukoliko to ne urade u roku od godine Evropski sud će nastaviti donositi presude u svakom pojedinačnom slučaju. Srbija i Slovenija to ne smiju riskirati jer će onda daleko više novca morati isplatiti", kaže naša sagovornica.