BiH
0

Premijeri regiona: Neće biti poplava

FENA
Foto: Srna
Foto: Srna
Premijeri regiona podržali su danas izradu plana i koordiniranje aktivnosti na sprječavanju posljedica mogućih vremenskih nepogoda te dali punu podršku održavanju ovakvih sastanaka u kontekstu unapređenja i jačanja regionalne saradnje.

Sastanku u Banjoj Luci, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić, prisustvovali su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednici vlada Srbije Mirko Cvetković i Crne Gore Igor Lukšić, te izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Izražena je puna podrška ministarstvima, nadležnim institucijama i elektroprivredama u smislu koordinacije svih aktivnosti radi prevencije od eventualnih poplava, te zaključeno da je potrebno odmah imenovati predstavnike vlada, na nivou resornih ministarstava, koji će koordinirati sve dogovorene aktivnosti, o čemu će redovno izvještavati vlade.

Premijeri su zaključili i da je potrebno u toku ove godine održati ministarsku konferenciju na kojoj bi bili usaglašeni i potpisani protokoli o saradnji u uvjetima elementarnih nepogoda, shodno inicijativi Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kao okviru koji definiše saradnju u ovakvim uvjetima.

Također, smatraju da je potrebno, na ministarskom nivou, definirati vidove saradnje i aktivnosti koji do sada nisu pokriveni bilateralnim protokolima i analizirati kompatibilnosti sistema za odbranu od poplava te kroz strategije za odbranu od poplava usaglasiti osnovna načela za njihovu rekonstrukciju i izgradnju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je rekao ovo je još jedan dokaz da su „susjedi prioritet“.

Svojim prisustvom u Banjoj Luci su pokazali, kako kaže, da razvijaju dobrosusjedske odnose, jer regionalna sardnja nema alternativnu.

Podršku ovakvim razgovorima kao veoma važnom koraku dao je i premijer FBiH Nermin Nikšić i premijer RS-a Aleksandar Džombić, koji je rekao da, po informacijama koje imaju od nadležnih službi, nema mjesta panici nakon topljenja nedavnih snažnih snježnih padavina, da su vodostaji niski, kao i akumulacija u hidroelektranama i da neće doći do poplava.

Džombić je rekao da je jedno o mogućih rizičnih područja gornji sliv rijeke Drine, ali su i tu vodostaji niski.

Vlade će ipak preuzeti mjere i razraditi akcione planove da bi preduprijedile moguće štete.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je rekao da sastanak na „ovako viskom nivou ima ne samo poruku koja je vezana za snijeg već i političku poruku“, da se zajednički radi i sarađuje.

I predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić potvrđuje ispravnost te inicijative premijera Džombića da se razgovara o mogućoj prevenciji vremenskih nepogoda.

Ovaj sastanak treba da nas podstakne na još češće, kako kaže, susrete, ne samo u preveniraju poplava već i u slučaju požara i mogućih drugih elementarnih nepogoda.

Podršku razgovorima o svim spomenutim temama dao je i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, koji je ukazao na važnost preventivnog djelovanja, a obećao i da će Hrvatska i nakon ulaska u punopravno članstvo EU, nastaviti dobru saradnju sa susjednim zemljama.