BiH
4

Predstavnici Krivaje-Mobel na sastanku sa Novalićem u Sarajevu, a radnici održali zbor u Zavidovićima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predstavici Krivaje-Mobel od jutros su na sastanku sa predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a oko 400 radnika danas je u blizini fabrike održalo zbor gdje su dogovorili dalje aktivnosti u cilju ostvarenja svojih zahtjeva.

Na današnjem zboru, dok je u Sarajevu trajao razgovor sa predstavnicima Vlade FBiH i drugim nadležnima koji mogu pomoći u ispunjenju njihovih zahtjeva, dogovoreno je da će do 12 sati čekati odgovor iz Sarajeva nakon čega se stupa u štrajk glađu, a nije isključeno ni poduzimanje radikalnijih mjera.

Mirsad Hodžić iz Zavidovića u Krivaji-Mobel radi već 32 godine, a danas je kazao da su već neki zahtjevi ispunjeni te da čekaju odgovor iz Sarajeva.

"Na jučer proširenom sastanku Sindikata donijeli smo odluku da je novi stečajni upravnik dužan sprovesti nove mjere, da nam obezbijedi popis imovine i raspisivanje tendera za prodaju iste. Naš najveći cilj je da se vratimo poslu i zaradimo naš novac. Jučer do 12 sati obratio nam se novi stečajni upravnik, imali smo sastanak i dogovorili dalji proces što je do njega, a dvojica naših kolega jutros su otišli u Vladu FBiH gdje rješavaju problem Krivaje", kazao je Hodžić.

On je dodao da će do 12 sati čekati odgovor iz Sarajeva nakon čega će odlučiti hoće li stupiti u štrajk glađu ili čak i poduzeti neke radikalnije mjere. Predstavnik Sindikata Besim Hasić jučer je za Klix.ba kazao kako su radnici spremni i da se poliju benzinom ukoliko se ne riješi njihov problem jer više ništa nemaju da izgube.

"Mi samo želimo da radimo i imamo naša primanja od čega bismo živjeli. Bivši rukovodioci su nas zvali da se vratimo na posao, ali nikad nismo imali sastanak sa njima da dogovorimo uslove pod kojima bismo se vratili. Tražili smo da ispune ono što su potpisali, a to je da radimo i budemo za to plaćeni. Dužni su nam 12 mjeseci minulog rada, plaće i što je najgori slučaj ukinuli nam socijalno zbrinjavanje", izjavio je Hodžić.

Krivaja-Mobel je zapošljavala oko 800 radnika koji su hranili svoje porodice, a Hodžić je kazao da je stanje alarmantno. Radnici su počeli i prositi za brašno, a dosta studenata je prekinulo svoje studiranje.

"Naši radnici stoje kod prodavnica i traže marku-dvije da kupe vreću brašna. Imamo porodice koji imaju djecu na fakultetima u Zenici i Sarajevu, i to su odlični studenti, a došli su u tu situaciju da djeca sjede kući jer se ne mogu školovati. Ljudi koji redovno troše terapiju nemaju od čega kupiti lijekove", poručio je Hodžić.