Višegodišnji problem
4

Radnici Krivaje došli pred Vladu FBiH u Sarajevu, a premijer i ministri u Mostaru

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Obespravljeni radnici Krivaje iz Zavidovića, koji godinama čekaju na rješavanje svojih problema, stigli su danas na proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevo, iako su svi ministri u Mostaru na sjednici vlade.
Radnicima Krivaje godinama se obećava da će biti riješeni problemi u vezi s doprinosima za one koji su stekli uslove za penziju i za više od 350 njih koji su na birou.

Zbog takvog odnosa oni su se odlučili danas ponovo doći pred Vladu FBiH, kako su upozorili i podsjetili premijera Fadila Novalića i ostale federalne ministre na obećanja koja su više puta dali.

No, u zgradi Vlade FBiH danas nema niti premijera niti ministara s obzirom na to da su svi istovremeno u Mostaru gdje se održava redovna sjednica.

Predstavnik radnika je kazao da su došli jer su obespravljeni i oštećeni procesom privatizacije i ne uspijevaju vratiti svoja prava.

"U nekoliko navrata u vladi su nas primali, pravili određene zaključke, a nakon što radnici odu kući, oni to ne ispoštuju. Onda se stvara nezadovoljstvo kod radnika. Danas smo se ograničili na dva autobusa zbog pandemije. Sljedeći put ćemo sigurno biti u punom kapacitetu", rekao je.

Istaknuto je da se jučer dogodio i "promašeni sastanak" s ministrom Nerminom Džindićem, a da su očekivali da će ih primiti premijer Novalić, jer su najavili dolazak prije sedam dana.

"Od zaključaka iz septembra prošle godine nije ispoštovan nijedan. A to je penzionisanje 42 radnika koji su stekli uslove u prošloj godini, dokup radnog staža radnicima koji stiču uslove preko biora za zapošljavanje i da u ovom periodu razgovaramo o otpremninama da se što veći broj radnika egzistencijalno riješi. Mi već pet godina pokušavamo dokazati kroz sudske procese da je sudstvo i tužilaštvo ZDK korumpirano, još od prvostepene presude kada je opljačkalo radnike", dodao je.

Agonija Krivaje traje još od 2015. godine, kada je sadašnja Vlada FBiH naslijedila ovaj problem te godinama unazad dosta sporo rješava probleme obespravljenih radnika koji su osim bez posla ostali i bez imovine kompanije.

U septembru prošle godine Fadil Novalić je kazao da je od ukupno 44 miliona KM, koliko je Federacija izdvojila za uvezivanje staža, za penzionisanje radnika Krivaje utrošeno 6,2 miliona KM.

S druge strane, stotine radnika zavidovićke Krivaje krajem prošle godine je saopćilo da je spremno vratiti se na posao ukoliko se raskine kupoprodajni ugovor koji su potpisali stečajni upravnik i ortačka grupa.

Radnici su ranije isticali kako svi rade zajedničkim snagama na tome da radnici ne dobiju imovinu nazad i ne ožive preduzeće. Da bi se raskinuo kupoprodajni ugovor potrebno je prvenstveno ugovor između Razvojne banke i Krivaje Mobel proglasiti ništavnim.