Očekuju sastanak
9

Radnici Krivaje protestvovali u Zavidovićima, naredni protest pred Vladom FBiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Radnici Krivaje Mobel danas su u Zavidovićima održali protest kako bi ukazali na probleme s kojima se susreću te od nadležnih, Vlade FBiH, tražili rješenje krize u kojoj se nalaze.

Ovo je bio još jedan od protesta radnika Krivaje Mobel koji se godinama bore za uvezivanje staža te penzionisanje onih koji su ostvarili to pravo. Njih nekoliko desetina danas je u Zavidovićima u neposrednoj blizini fabrike poručilo da reakciju očekuju od Vlade Federacije BiH te da će, ukoliko ne dobiju neki odgovor, organizovati i protest pred zgradom Vlade FBiH.

Pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću su poslali 8. maja, a ni do danas nisu pozvani na razgovor kako bi se riješio njihov problem i penzionisali obespravljeni radnici.

Problem radnika Krivaje Mobel nije riješila ni prethodna vlast, a predstavnik radnika Ramiz Mujić je kazao da je vrijeme da se uveže radni staž i penzioniše stotinjak radnika koji za to imaju ispunjene uvjete.

Krivaja je u svoje vrijeme izvozila svoje proizvode širom Evrope, ali i svijeta. Hranila je više od 10.000 radnika kada je u Zavidovićima bilo 50.000 radnika.

Polovično uspjela privatizacija nakon rata radnicima nije donijela ništa dobro. Prepušteni su sami sebi da se bore za svoja prava, a vjeruju da će uz ustrajnost doći do cilja.