Zenici 0 KM zbog...
53

Fuad Kasumović prozvao Nezira Pivića zbog greške uposlenika Gradske uprave?

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović večeras je svojim Facebook statusom prozvao Vladu Zeničko-dobojskog kantona koja nije dodijelila Zenici ni 1 KM za poslovnu zonu. Međutim, premijer kantona Nezir Pivić je kazao da Grad Zenica uopće nije predao aplikaciju.

Kasumović je reagujući na isplatu 650.000 KM od Vlade ZDK prema poslovnim zonama u sedam gradova i općina prozvao premijera Nezira Pivića i Vladu ZDK što na spisku nema Zenice.

"Nažalost, nije ovo prvi put da se građanima Zenice dodjeljuje 0 KM, iako se radi o novcu svih građana Kantona pa tako i Zenice. Zbog činjenice da SDA nastavlja politiku kojom kažnjava građane Zenice, koja puni preko pola Budžeta Kantona a zauzvrat nije dobila nijednu marku od 650.000 KM koje su sada raspodijelili općinama i gradovima, Grad Zenica će naredne sedmice na Gradskom vijeću Zenica donijeti Odluku kojom će Kantonalna bolnica Zenica odnosno Vlada ZDK kao njen osnivač plaćati kiriju Gradu", napisao je Kasumović.

Potom su uslijedile i optužbe da je Pivić "lažov koji je u toku ramazana obećao milionska sredstva Gradu Zenica, a sada je Zenici dodijelio 0 KM", a potom je najavio i radikalne mjere vezane za bolnicu i "mnoge druge stvari".

S druge strane, Pivić je kazao da je današnje reagovanje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na odluku Vlade Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona, apsolutno neosnovano jer Grad Zenica uopšte nije dostavio aplikaciju na javni poziv Ministarstva za privredu.

"Nemar službenika Grada Zenice gradonačelnik Kasumović ne bi trebao prebacivati na politički teren, a pogotovo ne iznositi ničim utemeljene optužbe da Vlada Zeničko-dobojskog kantona zapostavlja Zenicu u raspodjeli sredstava za razvojne projekte, kao što su poslovne zone. Vlada koju predvodim posvećena je razvoju svih jedinica lokalne samouprave, a Zenica kao sjedište kantona i najmnogoljudniji grad ima poseban značaj i mjesto u našim razvojnim planovima. Ministarstvo za privredu do kraja godine planira raspisati još jedan javni poziv, a ovom prilikom pozivam Grad Zenicu da dostavi svoju aplikaciju i dobije sredstva, kao što je to uradilo sedam gradova i općina koji su obuhvaćeni današnjom odlukom", napisao je Pivić u odgovoru.

Na kraju je poručio da se posvete razvoju i zajedničkom dobru i da ne troše energiju na bespotrebne političke rasprave i svađe.