Tužilaštvo BiH
0

Predstavljen novi pristup u rješavanju ratnih zločina

FENA
Predstavnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH predstavili su danas u Banjoj Luci novi pristup tog tužilaštva u procesuiranju optuženih za ratne zločine.

U dokumentu Tužilaštva BiH “Novi način-novi početak” je navedeno da je izrađen novi pristup koji će pružiti veću mogućnost da se otkriju i optuže one osobe koje su najodgovornije za najgore zločine počinjene protiv svih zajednica koje čine BiH.

U posljednje dvije i po godine, Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH je podigao optužnice protiv 99 osoba za ratne zločine u BiH. Ukoliko se izostavi mali broj predmeta procesuiranih u drugim zemljama, to znači da je do sada optužena 241 osoba za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom ratnog sukoba.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici udruženja stradalih Srba, a predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Bosanskog Broda Marko Grabovac predao je zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH i rukovodiocu Posebnog odjeljenja za ratne zločine tog tužilaštva Davidu Schwendimanu krivičnu prijavu za, navodne, ratne zločine, koje su nad 246 Srba na području općine Bosanski Brod tokom 1992. počinili pripadnici HVO-a i domaće hrvatsko-bošnjačke oružane snage.

Predstavnici Tužilaštva su istakli da BiH još nema pouzdan broj prijavljenih osumnjičenih, ali je jasno da je daleko od rješavanja naslijeđa ratnih zločina koje je ostalo nakon rata.

Naveli su i da Posebni odjel za ratne zločine bira one predmete za koje smatra da zaslužuju da im se odmah posveti pažnja, uz puno poštivanje prava i žrtava i osumnjičenih.

Istakli su i da svaka zajednica žrtava ima pravo da se svim njihovim predmetima da jednak značaj.

Svi su ratni zločini teški, a predstavnici Tužilaštva ističu da se njihov pristup fokusira na žrtve i one su od njihovog primarnog značaja.