Nakon 14 dana
0

Predsjednik udruge "Vjetrenica" prekinuo štrajk glađu

FENA
Predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo polje" Ivo Lučić danas je, nakon 14 dana, prekinuo štrajk glađu u koji se upustio protestujući zbog sveopće nebrige društva i svih nivoa vlasti za špilju Vjetrenica, drugu u svijetu po bioraznolikosti.

"Dobro se osjećam, ali bih htio sačuvati zdravlje. Štrajk nije uspio u njegovim neposrednim ciljevima odbacivanja opasnosti od Vjetrenice, za što ćemo se nastaviti i dalje boriti, ali je uspio prilično razbistriti situaciju oko Vjetrenice", navodi Lučić u pismu medijima.

On ocjenjuje da je situacija u vezi s Vjetrenicom i dalje prilično depresivna, jer je bez ikakve valjane društvene odluke usmjerena prema privatnim džepovima.

Mišljenja je da bi trebalo otvoriti parlamentarnu diskusiju o budućem položaju Vjetrenice na podlozi ideje o njenom uobličenju u višenamjenski centar za krš, koju je službeno predložila Akademija nauka i umjetnosti BiH, a podržale ugledne svjetske institucije i društva.

Lučić u konačnici poziva da se nastavi s javnom borbom za zaštitu Vjetrenice i njeno očuvanje kao jedinstvenog prirodnog bisera hercegovačkog krša.