Traže podršku građana
0

Njemački aktivisti dvije sedmice štrajkuju glađu kako bi ukazali na problem klimatskih promjena

V. K.
Aktivisti smješteni u parku u centralnom dijelu Berlina (Foto:Screenshot)
Aktivisti smješteni u parku u centralnom dijelu Berlina (Foto:Screenshot)
Šest njemačkih aktivista koji su krajem augusta u centru Berlina započeli štrajk glađu, nastavili su štrajk sve do danas, a razlozi za to su skretanje pažnje na probleme klimatskih promjena kako u Njemačkoj, tako i u ostatku svijeta.

Aktiviste koji su u štrajku svakodnevno obilaze ljekarske službe koje im provjeravaju težinu i krvni pritisak.

"Klimatska kriza ubija. Štrajkujemo glađu na neograničeno vrijeme", natpis je na jednom od šatora u kojima aktivisti borave.

Iako se zahtijevi aktivista odnose prije svega na organizovanje sastanaka s tri glavna kandidata koja se bore za mjesto njemačkog kancelara, za sada oni nisu uspjeli u ovoj namjeri.

Kandidati za kancelara Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (Zeleni) kao i Armin Laschet (CDU/CSU) tokom predizborne kampanje govorili o važnosti klimatskih politika, međutim aktivisti smatraju kako to nije dovoljno, te da nijedna stranka nema kapacitete da poduzme potrebne mjera kako bi zaštitila mlađe generacije od klimatskih promjena.

"Štrajk glađu je posljednje sredstvo koje koristimo kako bi ukazali ozbiljnost situacije. Sjedimo na tempiranoj bombi. Ako se stvari sada ne promijene, za nekoliko godina bit će prekasno", rekao je jedan od aktivista.

Kako su naveli, globalno zagrijavanje koje je prisutno na Zemlji donijet će i glad za brojne dijelove svijeta i zbog toga su aktivisti upravo i pokrenuli ideju štrajka glađu.

"Sigurnost snabdijevanja hranom nije nešto što se može uzeti zdravo za gotovo. Svijet ide u ratove oko distribucije hrane, vode i zemlje", rekli su aktivisti.

Aktivisti koji su stupili u štrajk glađu smatraju kako su upravo njihove generacije "posljednje" koje mogu djelovati kada je riječ o klimatskim promjenama.

Nakon toga, kako ističu aktivisti pozivajući se na naučna istraživanja, dramatične posljedice globalnog zagrijavanja postat će nepovratne i na njih više niko neće moći utjecati.