BiH
0

Pravosudni ispit u RS-u uz manje radnog iskustva i novca

FENA
Za polaganje pravosudnog ispita u Republici Srpskoj (RS) svim kandidatima bit će potreban manji broj godina radnog iskustva i novca.

Entitetsko Ministarstvo pravde pripremilo je novi zakon o pravosudnom ispitu, a kao jedan od uvjeta za polaganje ispita propisuju se dvije godine radnog iskustva.

Prema važećem zakonu, potrebno je radno iskustvo na pravnim poslovima u sudu, tužilaštvu, advokaturi, notarijatu, pravobranilaštvu od dvije godine, dok je za organe uprave, privredna društva i druge pravne subjekte potrebno radno iskustvo na pravnim poslovima od tri godine.

"Imajući u vidu program usavršavanja osoba koje su radno iskustvo stekle na navedenim poslovima, te nakon sveobuhvatne analize, konstatovali smo da je propisivanje radnog iskustva u navedenom trajanju dovoljno za sticanje određenih naučnih znanja, te znanja iz pravne prakse, potrebnih za polaganje ispita", pojasnila je za Fenu službenica za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS-a Sanja Džombić.

Također, jedan od razloga za donošenje novog zakona odnosi se i na umanjenje novčane naknade koju kandidati obavezno uplaćuju kod polaganja ispita.

Naknada se prema važećim odredbama, uplaćuje u iznosu od 1.000 KM, a Džombić kaže da se izmjenama zakona propisuje da poseban akt o visini naknade donosi ministar, a kojim će se naknada odrediti u iznosu od 800 KM.

"Intencija obrađivača zakona jeste da umanjenjem novčane naknade, svim kandidatima koji su iskazali interesovanje za rad u pravosuđu, polaganje samog ispita bude dostupnije i pristupačnije, s obzirom na materijalno-finansijsku situaciju građana u RS-u", istakla je ona.

U 2015. godini zahtjev za polaganje ovog ispita je podnijelo 37 kandidata, šest nije položilo, a isto toliko je upućeno na popravni ispit.

Nacrt Zakona o pravosudnom ispitu u RS-u, čiji je cilj kvalitetniji, efikasniji i ekonomičniji pristup ovom ispitu, bit će razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine RS.