Velika opterećenost
14

BiH ima 703 slobodna zatvorska mjesta, Sarajevo prebukirano čeka otvorenje državnog zatvora

Piše: Dž. L.
Centralni zatvor Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralni zatvor Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je ove godine više od 250 osuđenika trebalo biti prebačeno u državni zatvor u Vojkovićima kod Sarajeva, čime bi se rasteretili kazneno-popravni zavodi u našoj zemlji, to se još nije desilo. U međuvremenu, saznajemo kako BiH ima 703 slobodna zatvorska mjesta.
Dosta veća opterećenost je u kazneno-popravnim zavodima na području FBiH gdje je slobodno 266 mjesta, dok je u Republici Srpskoj slobodno 437 mjesta.

Kapacitet Kazneno-popravnih ustanova Federacije BiH na dan 30. april ove godine iznosio je 1.982 mjesta.

Iz Federalnog ministarstva pravde govore nam kako se na izdržavanju kazne zatvora nalazi 1.337 osuđenih osoba, a na izdržavanju kazne kućnog zatvora s elektronskim nadzorom su 192 osuđene osobe. U pritvoru je 369 osoba.

Najviše zatvorenika na području Federacije BiH smješteno je u Kazeno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici gdje ukupan broj osuđenih i pritvorenih osoba iznosi 779. Slobodnih zatvorskih mjesta u Zenici je 78.

"Slobodni smještajni kapaciteti su 266 mjesta u svim zavodima. Problem prebukiranosti prisutan je u KPZ PT Sarajevo i KPZ PT Busovača. Značajno rasterećenje zatvorskih kapaciteta je riješeno uvođenjem kućnog zatvora s elektronskim nadzorom", kazali su nam iz resornog federalnog ministarstva.

Kako saznajemo, u centralnom objektu sarajevskog zatvora nema slobodnih mjesta. U Odjeljenju Ustikolina pri KPZ PT Sarajevo slobodni smještajni kapaciteti su 35 mjesta, a u odjeljenjima Igman i Ustikolina nalazi se ukupno 280 osuđenih i pritvorenih osoba.

Slobodni smještajni kapaciteti u KPZ PT Busovača su devet mjesta, a ukupan broj osuđenih i pritvorenih osoba iznosi 167.

U mostarkom zatvoru slobodno je 46 mjesta, a 134 osuđene osobe su zatvorene i pritvorene. Slobodni kapaciteti u KPZ PT Tuzla su 17 mjesta, a ukupan broj osuđenih i pritvorenih osoba iznosi 297.

U Orašju je 98 osuđenih, maloljetnih i pritvorenih osoba, a 47 je slobodnih mjesta. U KPZ PT Bihać su slobodna 34 mjesta, a ukupno su tu 143 osuđene i pritvorene osobe.

"Osuđene osobe na izdržavanje kazne upućuje nadležni Sud prema mjestu prebivališta. Ukoliko postoji određena preopterećenost zavoda, Federalno ministarstvo pravde u saradnji sa sudovima dostavlja podatke o slobodnim smještajnim kapacitetima, kako bi se osuđene i pritvorene osobe smjestile u zavodske ustanove. Takva praksa već postoji s Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu, u cilju rješavanja prebukiranosti KPZ PT Sarajevo", dodaju iz Federalnog ministarstva pravde.

U Republici Srpskoj funkcioniše šest kazneno-popravnih ustanova u kojima kapacitet za izdržavanje kazne zatvora iznosi 1.089 mjesta. Trenutno su popunjena 652 mjesta, saznajemo iz nadležnog ministartstva.

Banjalučki KPZ ima popunjeno 191 mjesto, dok kapacitet ovog zavoda iznosi ukupno 265 mjesta.

Zatvorski kompleks u Vojkovićima spreman je za prijem pritvorenika i zatvorenika, ali pravne procedure i izbor rukovodstva usporavaju ovaj proces.

Poznato je koliko će osuđenika biti prebačeno u ovu ustanovu, ali ne i kad. Najveći broj zatvorenika trebao bi biti prebačen iz KPZ Sarajevo, njih oko 20, što će u mnogome rasteretiti Centralni zatvor u Sarajevu.

U državnom zatvoru će biti smješteni osuđenici po raznim krivičnim djelima - organizovani kriminal, ratni zločin, zloupotreba položaja i ovlasti te trgovina drogom.