BiH
0

Povukao se šahovski velemajstor Garry Kasparov

NINA
Garry Kasparov, najmlađi svjetski šahovski prvak i neosporni kralj u posljednje dvije decenije, odlučio se iznenada povući iz profesionalnog igranja nakon pobjede na prestižnom takmičenju u Španiji.

Kasparov, svjetski broj jedan od 1984. i jedan od najboljih šahista u historiji, odlučio se povući nakon što je u četvrtak podijelio prvo mjesto s Bugarinom Veselinom Topalovim na super jakom turniru u Linaresu u Španiji.

Kasparov i Topalov su pobijedili u Linaresu s po 8 bodova iz 14 partija, dok su po 6,5 bodova sakupili treći Indijac Viswanathan Anand i četvrti Mađar Peter Leko.

"Prije turnira promišljeno sam donio odluku da će Linares 2005. biti moj posljednji profesionalni turnir", kazao je Kasparov na konferenciji za novinare u Linaresu.

Bilo mu je jako teško igrati posljednju igru pod takvim pritiskom, jer je, kako je kazao, znao da je to kraj karijere kojom se može ponositi.

Kasparov (41), postao je najmlađi svjetski šahovski prvak s 22 godine i ušao u šahovski svijet agresivnim stilom nametnuvši se već dvije decenije kao prvak. On je kazao da je jedan od razloga zbog kojeg se povlači jer nije bilo svrhe da se više profesionalno ostvaruje.

On je kazao da će nastaviti igrati šah, pisati knjige o šahu i sudjelovati u tzv. otvorenim turnirima u kojima igra više protivnika ili u brzinskom šahu, ali je dodao da se pozdravlja s unosnom, visokoprofesionalnom igrom.